El Tribunal Suprem tomba la reparcel·lació de Can Mates

L'Ajuntament haurà de refer els instruments de planejament i gestió després que la justícia confirmi la nul·litat de la reparcel·lació, feta el 1993 per afavorir la implantació de Boehringer a Sant Cugat.

Iniciativa ha denunciat "un nou cas d’opacitat de l’equip de govern pel que fa a sentències urbanístiques". Els ecosocialistes es refereixen a una sentència judicial del passat mes de juny i que confirma la nul·litat de la reparcel·lació del Turó de Can Mates, el Programa d’Actuació Urbanística i el Pla Parcial del Sector Est del Turó de Can Mates; projectes aprovats als anys 90.

Sense possibilitat de recurs, ja que es tracta d'una sentència del Tribunal Suprem, ara l'Ajuntament haurà de refer els instruments de planejament i de gestió urbanístics de l'àrea de Can Mates; tal com ha explicat al TOT Sant Cugat el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Damià Calvet. La sentència del Tribunal Suprem no preveu cap sanció, però sí que obliga a l'Ajuntament a assumir les costes judicials.

Calvet ha posat de manifest que ja hi ha molta cosa feta sota aquest pla, declarat nul, i que ara s'haurà de legalitzar allò que calgui amb diferents actuacions de planejament urbanístic. Tot i que ha assegurat que no es preveuen indemnitzacions, sí que ha parlat de possibles "ajustaments econòmics" amb els propietaris.

Aquesta reparcel·lació de Can Mates es remunta al 1993, i es va fer, entre altres, per facilitar l'arribada de Boehringer. En aquest sentit, Calvet ha recordat que es buscava "facilitar la implementació d'activitat empresarial".

Opacitat i transparència

La portaveu del grup municipal d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana, ha denunciat que "el govern municipal, una vegada més, no ha informat ni a l'oposició ni a la ciutadania d'aquesta sentència". Segons Casamitjana, tot i que la sentència era de mitjan juny, se'n va assabentar a finals de juliol a través de l'acta d'una Junta de Govern Local.

El tinent d'alcalde d'Urbanisme no comparteix, en absolut, aquestes afirmacions: "Ens sorprèn el to d'Iniciativa perquè es fan manifestacions que no són certes". I és que Calvet assegura que tenen "una manifesta voluntat d'explicació a l'oposició", tal com demostrarien les comissions especials informatives sobre el cas de la Costa del Golf i expedients judicials vinculats amb l'urbanisme convocades recentment.

Sobre la sentència en concret del Turó de Can Mates, Calvet explica que es tracta d'una sentència molt complexe i que són necessaris els informes dels tècnics per poder fer una valoració amb garanties del tema. "Ho tractarem quan tinguem els informes. No volia informar per informar, sinó explicar-ho tot i amb un full de ruta ja marcat", afegia.

L'urbanisme, en el punt de mira

Iniciativa ha volgut emfatitzar la seva crítica al voltant de sentències judicials vinculades amb l'urbanisme: "Aquesta sentència s'afegeix a la llista de sentències d'urbanisme de l'Ajuntament de Sant Cugat, que tants diners estan costant i que denoten mala praxi en aquest tema".

ICV-EUiA ha recordat les sentències més recents com l'expropiació d'ADIF que ha costat 7,5 milions d'euros; la urbanització de la Costa del Golf que ha costat 600.000€; i el cúmul de sentències desfavorables sobre Torre Negre. Cal apuntar que l'exalcalde Joan Aymerich està imputat en un procés juducial vinculat amb la implementació de Boehringer, tot i que aquest tema no té relació directe amb la sentència actual del Tribunal Suprem.

Amb tot, Calvet ha volgut reafirmar el seu compromís amb la transparència i ha avançat que, a partir d'ara, en cada comissió informativa d'urbanisme es donarà compte dels expedients judicials en marxa.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem