Urbanisme i religió: història i misteris de Lestonnac

La zona de Lestonnac és de les que més història ha viscut durant el segle XX a Sant Cugat

L'àmbit de Lestonnac o Villa Argentina ha patit una modificació en el Pla General Metropolità, que ha de permetre al fons d'inversió que és propietari de la zona construir un total de 35 habitatges -dividits en 5 blocs de pisos-, però, a canvi, el 30% d'aquests hauran de ser d'habitatge protegit per a joves de venda. A més, la propietat ha d'entregar la masia de Lestonnac, completament rehabilitada, on l'Ajuntament preveu construir 9 habitatges per a joves, i 5.500 metres de la parcel·la, que en total en té 11.500, a l'Ajuntament.

Més info: Sant Cugat facilita la construcció d'una trentena de pisos a l'àmbit de Lestonnac

El procès administratiu per canviar el Pla General Metropolità

Cal entendre el procès a través del qual pot concretar-se una modificació del PGM: primer de tot cal aprovar la proposta inicial en Ple Municipal, posteriorment aquesta proposta és exposada a al·legacions, després d'aquestes al·legacions cal una segona aprovació en Ple Municipal. Un cop queda concretada la modificació en aquesta segona aprovació, la proposta passa el filtre de la comissió d'Urbanisme de la Generalitat, que sol incloure canvis en la mateixa. Per últim, cal tornar a aprovar la modificació, ja amb els canvis proposats per la Generalitat en el Ple. Si es passen tots aquests tràmits, la modificació del PGM queda definitivament aprovada.

Així quedaria la zona de Lestonnac segons la modificació del Pla General Metropolità.

Així és com hauría de quedar Lestonnac després de la construcció d'habitatges

Així és com hauría de quedar Lestonnac després de la construcció d'habitatge

 

De totes maneres, tots aquests canvis es faran efectius quan la modificació del PGM passi tots els tràmits administratius.De fet, aquesta no és la primera vegada que es canvia el Pla General Metropolità per permetre la construcció d'habitatges en la zona, ja que al 2007 i al 2013 va haver-hi dos intents, que no van fructificar.

Les primeres Modificacions del PGM en l'àmbit de Lestonnac

L'any 2007 el Ple Municipal va aprovar una modificació del Pla General Metropolità al sector de Lestonnac, a través de la qual l'Ajuntament havia d'adquirir la propietat de la casa de Lestonnac. A més, aquesta modificació contemplava que el consistori obtingués 28 habitatges de protecció oficial i el 50% de la plusvàlua de l'operació. A canvi, però, donava permís a la propietat (aleshores Grup XII) per construir 44 habitatges unifamiliars i el 30% havia se ser d'habitatge protegit. A més, a la masia de Lestonnac s'hi haurien construit 10 habitatges públics per a joves.

Això previa la modificació del PGM del 2007. FOTO: TOT Sant Cugat

Això previa la modificació del PGM del 2007. FOTO: TOT Sant Cugat

Després de diferents tràmits administratius amb la Generalitat, que instava a l'Ajuntament ha realitzat alguns canvis en aquesta modificació, el Grup XII va declinar l'opció de construir-hi, per desavinences amb el que plantejava la Generalitat. Cal destacar que el grup immobiliari havia passat tots els tràmits administratius amb l'Ajuntament, però no amb la Generalitat, que va incloure diferents canvis en la proposta inicial. Així, l'any 2011, i ja amb un altre propietari (Banco Popular), la modificació del PGM del 2007, va quedar sense efectes i va caducar, tornant a la vigència del planejament de l'any 1976.

Es va tornar a intentar l'any 2013, amb una modificació del PGM que preveia la construcció de 14 habitatges unifamiliars, però no es preveia habitatge protegit per a joves. A més, en l'edifici de Lestonnac es volia fer una residència privada. Per tant, l'àmbit públic no en sortia tant beneficiat, ja que la Villa Argentina no se cedia a l'Ajuntament, a diferència de l'última proposta i la del 2007. A més, el sòl públic de sessió preveia només 2.085 metres quadrats, mentre que en l'actual proposta en preveu 5.585 i en la del 2007 en preveia 4.889. Aquest plantejament de modificació del PGM no va passar l'aprovació inicial del Ple Municipal.

Això previa la modificació del PGM del 2013. FOTO: TOT Sant Cugat

Això previa la modificació del PGM del 2013. FOTO: TOT Sant Cugat

Història de Lestonnac

Lestonnac és una de les zones de Sant Cugat que més canvis històrics i administratius ha patit al llarg del segle a Sant Cugat. La masia de Lestonnac va construir-se l'any 1922, després que els senyors Miquel Real i Francisca Fontova, veïns de Barcelona, sol·licitessin la llicència en la zona de, l'aleshores anomenada, Can Picanyol, que va entregar-se el 23 d'abril de 1922. Així, la masia de Lestonnac va passar a anomenar-se Villa Argentina, com també es coneix ara. Després de la Guerra Civil espanyola, però, la Companyia de Maria de Nostra Senyora de Lestonnac -d'aquí el nom actual de la zona, va comprar l'habitatge, que va passar a ser un convent de monges d'aquest orde religiós, fins fa aproximadament tres dècades, quan aquesta companyia va vendre la masia a un altre propietari.

La Companyia de Maria de Nostra Senyora de Lestonnac va ser fundada per una practicant francesa de l'edat mitjana: Joana de Lestonnac (Bourdeus, 1556 - 1640), amb la idea de crear la primera congregació religiosa dedicada a les nenes. De fet, actualment, la Companyia de Maria de Nostra Senyora de Lestonnac té diferents centres educatius repartits per arreu de Catalunya i la resta de l'estat espanyol. L'activitat de la companyia comença l'any 1607, amb Joana de Lestonnac al capdavant d'un grup de monges que tenien per objectiu harmonitzar la pregària i la vida religiosa amb l'ensenyament, tot i que a Sant Cugat mai va haver-hi cap centre educatiu de l'orde, només el convent.

L'habitatge de Lestonnac està inclòs en el catàleg de patrimoni FOTO: Arxiu

L'habitatge de Lestonnac està inclòs en el catàleg de patrimoni FOTO: Arxiu

Així, fa aproximadament 30 anys, la companyia religiosa va vendre la masia a una altra propietat i, aleshores, va deixar de ser un convent. Des d'aquell moment el patrimoni ha anat canviant de propietaris: des de grups immobiliaris, fins a fons inversors, passant per bancs. Actualment, qui en té la propietat és un fons d'inversió.

 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem