Els veïns de Sol i Aire, preocupats pel futur del barri

El nou pla especial de Collserola posa en risc la supervivència del barri de Sol i Aire, que té més de 130 veïns

L'aprovació per part de l'Àrea Metropolitana del Pla Especial de Collserola (PEPNat) ha posat en risc el barri de Sol i Aire de Sant Cugat. Un veïnat amb 80 anys d'història i més de 130 habitants, però que està en una situació d'irregularitat per estar en una zona verda d'especial protecció. Una situació que preocupa l'Associació de Veïns de Sol i Aire,que fa anys que lluita per la regularització dels habitatges, perquè podria suposar la desaparició del barri

Fins ara, barris com Sol i Aire eren considerats Espais de Regulació Especial (ERE), però el nou pla especial els posa "al mateix sac" que totes les edificacions fora d'ordenació de Collserola. Això fa perillar la seva supervivència i, també, del barri santcugatenc de Mas Fortuny.

Més info: Aprovat el Pla Especial de Protecció de Collserola tot i la negativa de Sol i Aire

El pla estableix que els ajuntaments hauran de desenvolupar un programa d'actuació per "preveure i regular els mecanismes concrets a través dels quals s’abordarà el tractament de les edificacions existents i la restitució dels valors ambientals afectats", així com  "garantir el retorn del sòl a les condicions naturals anteriors a la construcció de les edificacions". És a dir, plans per avaluar la seva desaparició.

Carolina Oliva: "Sabem que demà no vindran les excavadores, però, i demà passat?"

"Evidentment que ens preocupa", explica Carolina Oliva, presidenta de l'Associació de Veïns i Propietaris del barri de Sol i Aire. Segons detalla, l'actual govern de Sant Cugat els ha comunicat que "no tenen pressa" en desenvolupar el programa d'actuació. Tot i això, la incertesa és molt gran: "Pots imaginar-te quina llossa suposa això sobre les veïnes i els veïns que vivim a Sol i Aire? Sabem que demà no vindran les excavadores, però, i demà passat?".

Oliva demana una "solució definitiva" per no viure "sota una amenaça com aquesta". "Portem anys lluitant per obtenir una solució per al nostre barri que ens permeti tenir una mica de tranquil·litat. La figura de l’ERE ens havia començat a mostrar un horitzó de futur per a tots... i l’aprovació del PEPNat ho ha escapçat", lamenta la presidenta, que afegeix: "Només tenim un objectiu i és garantir el reconeixement del nostre barri i la perdurabilitat de les nostres llars".

L'extinció del barri?

En un primer document del pla especial de Collserola es parlava de l'extinció dels barris fora d'ordenació, com Sol i Aire. Ara aquest terme s'ha eliminat, tot i que el fons és el mateix.

"El nou text aprovat ve a dir el que sòl d’aquests espais haurà de tornar a la condició que li es pròpia com a sòl no urbanitzable. És cert que la paraula extinció, referint-se a aquests espais, va ser retirada, però en definitiva ve a dir el mateix", assegura Oliva.

Barri de generacions de veïns

sol i aire

El Grup d'Autoprotecció de Sol i Aire FOTO: TOT Sant Cugat

El pla especial aprovat reclama que "en els casos d’habitatges, s’adoptin les mesures socials i de gestió que permetin garantir el dret a l’habitatge” quan edificacions fora d'ordenació s'hagin d'extingir.

Un escenari que els veïns no contemplen: "Sol i Aire és casa nostre i són immenses les opcions que s’obririen si treballéssim plegats per la prevenció i conservació del nostre entorn". "Totes les nostres forces estan en continuar el treball que van iniciar les generacions anteriors que moltes d’elles encara viuen en aquest barri, així com els seus fills i filles i els seus nets", apunta la presidenta de l'entitat.

"Des de fa molts anys anem prenent mesures per tenir el mínim impacte en el medi ambient"

Des de l'entitat recorden que els veïns de Sol i Aire sempre han estat molt implicats en la conservació de Collserola, com per exemple un grup d'autoprotecció per la prevenció d'incendis que ha estat model per altres urbanitzacions boscoses. "Des de fa molts anys anem prenent mesures per tenir el mínim impacte en el medi ambient", apunta Oliva.

Missatge al conseller de Territori

L'aprovació definitiva del Pla Especial de Collserola queda ara pendent de la comissió d'urbanisme de la Generalitat de Catalunya. És per això que l'Associació de Veïns de Sol i Aire demana al conseller de Territori, Damià Calvet, que treballi per aconseguir una solució consensuada amb el barri. "Quan hi ha voluntat política, es poden trobar solucions per les situacions més complexes", afegeix Oliva, fent referència a casos com Les Planes, Can Barata o sectors de La Floresta que també estaven fora d'ordenació.

De fet, Damià Calvet, quan era tinent d'alcalde d'Urbanisme de l'Ajuntament de Sant Cugat, va reclamar a l'Area Metropolitana de Barcelona que no s'avancés en cap instrument urbanístic sense estudiar la regularització de barris com Sol i Aire i Mas Fortuny.

Més info: "Toc d'atenció" de l'Ajuntament a l'Àrea Metropolitana per Mas Fortuny i Sol i aire

Converses amb l'alcaldessa

A més, reclamen que aquesta solució s'abordi en un termini "raonable de temps" i no es "tiri la pilota cap endavant". Segons els veïns, l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, s'ha posat en contacte amb ells per expressar "el seu suport al barri i per planificar una trobada amb els representants veïnals per tal de preparar les noves accions a realitzar".

Des de l'Associació també agraeixen el suport que han rebut de Junts per Sant Cugat i Ciutadans.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem