Edatisme: envelliment i prejudicis

L'edatisme, la discriminació basada en l'edat, està arrelat en la nostra societat de moltes maneres, i sovint es manifesta en la vida quotidiana de forma subtil, però significativa.

Des dels estereotips negatius fins a les actituds condescendents, l'edatisme pot afectar profundament l'experiència d'algunes persones. Alguns exemples quotidians poden ser: l'exclusió social de les persones grans en àmbits com la feina o les relacions personals, les suposicions negatives sobre les capacitats dels adults grans per aprendre noves tecnologies, la pressió social perquè
les persones grans es comportin d'una manera determinada (basada en estereotips sobre la vellesa), la limitació de les activitats recreatives i d'oci per a les persones grans, sense tenir en compte els seus interessos o capacitats.

Per desafiar l'edatisme en la vida quotidiana, és fonamental reconèixer i qüestionar els nostres propis prejudicis i suposicions sobre
l'envelliment i la vellesa. Això implica ser conscient de les generalitzacions basades en l'edat i qüestionar-les activament a través de l'empatia i l'obertura a noves perspectives. La societat on vivim es beneficia de fer-nos creure que viure una “eterna joventut” és sinònim d'èxit vital, però el cert és que cada etapa de la vida té les seves característiques i envellir vol dir continuar vivint.

AFA VO ens trobaràs a la Casa de Cultura i al 656671227.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem