Com es balla el 'Paga-li, Joan', la dansa més santcugatenca

L'emblemàtic ball del vano i el ram es ballarà per Festa Major el dimecres 29 de juny

El 'Paga-li, Joan', el ball del vano i el ram, és la dansa més popular de Sant Cugat. Es balla el dia de Sant Pere als jardins de l'Hort de l'Abat, coincidint amb la Festa Major. Aquest any la cita serà el dimecres 29 de juny, a les 20 hores. 

El ball comença amb l'entrada de la parella caminant amb el pas doble del ball de gitanes. La parella passa per davant d'autoritats i músics per saludar-los. Una vegada estan disposats en rotllana, sona la música del 'Paga-li Joan' i interpreten el passeig: un caminar amb gràcia que encadenen amb el següent pas, el dins-fora, amb moviments semicirculars i en el que el noi fa un moviment d'obrir i tancar el braç, mentre li dóna el vano a la noia.

Després d'uns passos més, tots els balladors marxen a buscar el ram, mentre la parella es queda ballant, i quan tornen els hi entreguen, mentre fa un dins-fora, per després passar a fer un pas de vals.

Hi ha inscrites 70 parelles

Petits i grans ballen el 'Paga-li, Joan' per Festa Major FOTO: Lali Puig

Segons la Comissió del 'Paga-li, Joan', actualment hi ha inscrites 70 parelles, 35 de nens i 35 d'adults. Les inscripcions es tanquen aquest dimecres 8 de juny, i l'organització espera que encara se n'apuntin algunes més en aquestes darreres hores.

D'altra banda, els assajos ja s'han iniciat i durant aquests dies entren en la seva fase més important. Els assajos es fan als mateixos jardins de l'Hort de l'Abat els dimecres i divendres, de 19 a 20.15 h els nens, i de 20.30 a 22 h els adults.

"Per nosaltres el més important és que el ball es continuï fent, aquest és el nostre principal repte", detalla la membre de la Comissió del 'Paga-li, Joan', Anna Mayol. "D'altra banda poder mantenir el nombre de parelles i que vingui gent nova". Mayol també explica que aquest any s'ha fet una important feina prèvia a les escoles.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem