L'evolució de la Festa Major de Sant Cugat els darrers 10 anys

Un repàs de les activitats que es fan cada any, les que s'han deixat de fer i les novetats que s'han incorporat a la celebració santcugatenca

La Festa Major de Sant Cugat, que enguany se celebra entre el 28 de juny i el 2 de juliol, ha anat evolucionant any rere any, amb activitats que desapareixen, noves propostes que neixen i, fins i tot, tradicions que es recuperen després d'haver-se perdut. Volem observar, doncs, quins canvis ha viscut la celebració els darrers 10 anys, analitzant cada un dels programes de la Festa Major des del 2014 fins aquest 2023.

Loading...

Loading...

Un dels canvis que pateix cada any la Festa Major és el de les dates. Sempre al voltant del 29 de juny, diada de Sant Pere, copatró de la ciutat, els dies de la festa varien en funció del dia de la setmana en què cau el festiu, de manera que els darrers deu anys hi ha hagut Festes Majors de 4, 5 o 6 dies. Aquest any, en són 5, i l'anterior n'havien sigut 6, però entre 2014 i 2019 la majoria havien durat només 4 dies.

Les activitats que van aguantar la pandèmia

Evidentment, cal tenir en compte que l'any 2020 es va haver de cancel·lar la Festa Major a causa de la pandèmia, tot i que sí que hi ha algunes activitats que es van celebrar fins i tot aquell any. És el cas del Paga-li Joan, una tradició centenària a la vila que mai falta a la cita, o el seguici de Sant Pere, totes dues a través de vídeo. Les Albades de Sant Pere, el mateix dia 29, van ser de les poques celebracions que es van mantenir de forma presencial per despertar la ciutat amb grallers i timbalers com ho fan cada any.

Paga-li Joan del 2021. FOTO: Bernat Millet

Paga-li Joan del 2021. FOTO: Bernat Millet

L'any pandèmic, l'Ajuntament també va mantenir de forma virtual el racó infantil i alguns concerts nocturns, que al llarg dels anys, de forma presencial, ens han portat a Oques Grasses (2014, 2017 i 2021), Zoo (2015), The Tyets (2021) o La Pegatina (2022), entre molts altres. Aquest 2023, els caps de cartell són Els Catarres, Roba Estesa i Figa Flawas.

Més info: Els Catarres i Roba Estesa, caps de cartell de la Festa Major de Sant Cugat 2023

El Concurs d'Arrossos va ser una altra tradició que els Amics dels Veterans i la Regalèssia no van voler deixar perdre el 2020 fent-ho des de casa, però sí que es va haver de cancel·lar el 2021, quan encara hi havia moltes restriccions sanitàries. Un concurs que ha viscut diferents canvis de lloc, traslladant-se de la plaça de Barcelona a la Rambla del Celler a partir del 2016, i tornant a canviar d'ubicació aquest 2023, que el trobarem a la zona del parc de Can Vernet.

Més info: Ja es coneixen les 225 penyes que participaran en el Concurs d'Arrossos de Festa Major

El Concurs d'Arrossos a la plaça de Barcelona (1995) . FOTO: Mané Espinosa

El Concurs d'Arrossos a la plaça de Barcelona (1995). FOTO: Mané Espinosa

Activitats constants

Deixant de banda l'any en què es va anul·lar la Festa Major, hi ha tot un seguit d'activitats que han estat sempre presents. Parlem, per exemple, de les activitats de cultura popular, com els seguicis d'inici i nocturn, el correfoc, la trobada de geganters, el ball de bastons, el ball de caparrots, els castells, les danses amb el Grup Mediterrània i les danses de l'Esbart.

També entraria en aquesta llista el pregó, que ha anat passant per diferents mans al llarg d'aquests últims deu anys: Penya Regalèssia (2014), Joan Pahisa (2015), Club de Rugby Sant Cugat (2016), Sant Cugat FC (2017), StQlímpics (2018), Club Muntanyenc SC (2019), col·lectiu de joves (2021), col·lectiu de dones esportistes de Sant Cugat (2022) i Taula de Salut Mental (2023).

Més info: La Taula de Salut Mental, pregonera de la Festa Major de Sant Cugat 2023

Altres activitats que no han fallat en cap Festa Major des del 2014 inclouen el castell de focs - que algun any fins i tot se n'ha fet més d'un -, la festa de l'esport al carrer, la fumada lenta de pipa o la plaça del Jazz. També les activitats de la Festa Major Alternativa són una constant al llarg dels anys, com el concurs de truites o la batalla de penyes, tot i que aquesta última va aparèixer a partir del 2015 per anar guanyant popularitat al llarg del temps.

Batalla de penyes 2022. FOTO: Lara Castañeda

Batalla de penyes 2022. FOTO: Lara Castañeda

Canvis importants

Des del 2020, amb Mireia Ingla a l'alcaldia de Sant Cugat, s'han deixat de fer algunes activitats que eren habituals, com la baixada d'andròmines - també anomenada baixada de carros o llitboard - o el Holi festival, que s'havia instaurat el 2016 a proposta del Consell de Joves. Un Consell que l'any passat també va incorporar noves propostes, com el repte X-Trem, que es repetirà aquest 2023.

Llitboard: baixada de carros al Pg. de Francesc Macià. FOTO: Lali Puig

La darrera edició de la baixada d'andròmines va ser el 2019. FOTO: Lali Puig

També des de la pandèmia havien desaparegut les activitats a la caseta del CPA, tot i que aquest any es recupera aquest tradicional espai de la festa. D'altra banda, sota el mandat del tripartit d'ERC, PSC i CUP es va incorporar la celebració del Dia de l'Orgull LGBTI+, el 28 de juny, com a part del programa de la Festa.

Una altra activitat que ha estat intermitent és l'Estovallada, que va començar a formar part de la Festa Major l'any 2012, però que el 2019 va haver de ser anul·lada per una onada de calor, així com el 2020 i 2021 per la pandèmia, reprenent-se l'any passat com una de les iniciatives més esperades per les famílies, que aquest any celebrarà la seva desena edició. Cal destacar també que aquest any no hi haurà activitats amb aigua a causa de la situació de sequera.

VII Estovallada de Festa Major. Foto: Bernat Millet.

VII Estovallada de Festa Major (2018). Foto: Bernat Millet.

La llista d’activitats importants que han entrat i sortit al llarg de la darrera dècada, doncs, és força més curta que la d’aquelles que es mantenen constants al llarg dels anys, ja que la Festa Major de Sant Cugat no deixa de ser una celebració de la tradició del municipi, mantenint des de fa dècades aquelles activitats que la població identifica com a patrimoni cultural de la ciutat.

Segueix la Festa Major amb el TOT

La Festa Major de Sant Cugat se celebra del 28 de juny al 2 de juliol. El TOT Sant Cugat segueix la Festa Major de la ciutat sense perdre cap detall, i per això ha habilitat el canal TOT Festa Major, en el qual podreu trobar tota la informació, programació i últimes hores de la celebració. 

D'altra banda, a les xarxes socials del TOT (TwitterFacebook i Instagram i WhatsAppTelegram Tik Tok) també hi haurà tota la informació de la Festa Major. A més, també podeu consultar totes les activitats a l'agenda.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem