Sant Medir

Festa local de lleure i gastronomia dedicada al co-patró de Sant Cugat

Què és Sant Medir?
El dia 3 de març és la festa local de Sant Cugat dedicada al co-patró de la ciutat. Els santcugatencs s'acosten a l'ermita de Sant Medir per compartir una jornada de lleure i gastronomia i així recordar la tradició cristiana.

Activitats
El seu culte se centra a la capella de Sant Medir, dins sel terme de Sant Cugat del Vallès, on és visitat cada any, el dia de la festa, per colles del barri de Gràcia de Barcelona. La celebració comença la vigília a la nit quan alguns santcugatencs dormen l’ermita. L'endemà se celebra un gran dinar popular, una ballada de sardanes i de gegants i una actuació castellera. També és tradicional repartir faves entre els visitants en record de les que cultivava el sant i que la llegenda afirma que duen sort.

La llegenda de la fava
Segons una versió molt tardana, Medir era un pagès català que habitava en un mas prop del camí ral de Barcelona a Sant Cugat del Vallès. Un dia el bisbe de Barcelona Sever, va passar per allà quan fugia dels seus perseguidors. Per evitar que l'agaféssin, va dir a Medir, que en aquell moment plantava faveres, que si els veia els digués que feia molt de temps que l'havia vist. Quan van arribar els perseguidors van preguntar al pagès si havia vist al bisbe Sever i de sobte va fer florir i granar les faveres.

(cat) Envoltada per un bosc frondós, és d’origen romànic i va ser objecte de moltes reformes al segle XV. Està situada a la vall de Gausac, prop de la masia de Can Gener, que actualment és un restaurant. Cada 3 de març acull l’Aplec de Sant Medir on s’ajunten santcugatencs i colles de Gràcia.

(esp) Rodeada por un bosque frondoso, es de origen románico y fue objeto de muchas reformas en el siglo XV. Está situada en el valle de Gausac, cerca de la masía de Can Gener, que actualmente es un restaurante. Cada 3 de marzo acoge el Aplec de Sant Medir donde se juntan santcugatenses y grupos de Gracia.

(eng) Surrounded by a lush forest, it is of Romanesque origin and underwent many reforms in the 15th century. It is located in the Gausac valley, near the Can Gener farmhouse, which is currently a restaurant. Every March 3, it hosts the Aplec de Sant Medir where people from Sant Cugat and Gracia meet.

Com arribar-hi:

Més informació
 
Comentaris

Destaquem