Ceràmica: art i vida

A Sant Cugat s'hi cou, a vegades a foc lent, però s'hi cou, la cultura tradicional que mai deixa de ser moderna

"Heus aquí" vaig pensar en llegir aquest títol, "una veritable conjunció de paraules i realitat, de concepte i de contingut autèntics". La llista d'exposicions i activitats que varen proposar Roberta Ferreira i Laura Jener de la galeria Dterra a l'ajuntament de la ciutat, ara farà més d'un any, amb motiu del 47è Congrés i Assemblea de l'Acadèmia Internacional de la Ceràmica que se celebra a Barcelona la setmana vinent, suposava una oportunitat magnífica per enllaçar una celebració internacional amb la ciutat que, alhora, pot mostrar elements notables en aquesta artesania vinculada a la quotidianitat i també a l'art.

Art i vida, per una banda, patrimoni viu, per l'altra. Pensament i accions conjuntades del públic i el privat, un camí a considerar sempre si és que es vol avançar, però sempre, també, si cadascuna de les parts se situa en el seu lloc. Resultat: un programa exhaustiu d'activitats per tota mena de públics que comença amb la inauguració oficial el dijous dia 15 a les 19.30 hores al claustre del Monestir, però que prèviament programa exposicions des del dia 8 a diverses galeries i espais de la ciutat: Casa de Cultura, Sala Capitular del Monestir, Galeria Dterra, Canals Galeria d'Art, Galeria Context, Casa Museu Cal Gerrer, Espai Lluís Ribas i l'Associació Dones de l'Art.

Espais d'interès com el Celler Modernista i el Mercantic, amb els seus forns, formen part de la ruta externa del Congrés Internacional que farà diferents sortides des de Barcelona a La Bisbal d'Empordà, Argentona, Quart (Girona) i també Sant Cugat del Vallès on s'espera un grup que superi les 100 persones delegades.

Els actes previstos, dijous 15, divendres 16, dissabte 17 i diumenge 18 tenen tallers per experimentar en directe amb petits i grans, activitats per contemplar el mestratge de veritables artistes del fang, xerrades i projeccions de documentals adients, itineraris guiats i visites comentades per diferents punts de la ciutat (reserva prèvia a eduaciómuseu@santcugat.cat) i, en definitiva, un programa complet, variat i molt accessible per qualsevol.

Personalment, atès que és impossible anar a tots els actes, no em perdré el Mandala de Foc, el diumenge dia 18 a la plaça d'Octavià, des de les 19 hores fins a les 21.30 hores. Un taller participatiu de construcció i cocció de ceràmica en forn de paper, sí, un forn de paper de diaris reciclats amb barreja de carbó mineral i vegetal, on el mestre ceramista Chisato Kuroki acompanyat per música adient farà peces, una obra d'art efímer on podran participar fins a 50 persones i, després de coure, podran decorar les peces amb esmalts tradicionals japonesos modificats especialment per a l'ocasió.

No us ho perdeu!, seran unes jornades per gaudir, aprendre i recordar i, també, seran uns dies per demostrar que a Sant Cugat s'hi cou, a vegades a foc lent, però s'hi cou, la cultura tradicional que mai deixa de ser moderna.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem