Còctels electorals

El qui pot arribar a ser primer en unes eleccions concretes pot passar a ser tercer o quart en unes altres

Una de les principals temeritats a l'hora de fer càlcul electoral és preparar còctels electorals. És a dir, comparar eleccions generals amb municipals; municipals amb catalanes, i així successivament.

Per exemple, el món convergent (CiU, DL, CDC o JxCAT) no ha perdut cap elecció des de les generals del 2008, en què, a Sant Cugat, guanyà el PSC, amb una excepció: les generals del 26J del 2016, en què ERC es va imposar per 4 dècimes. Ara bé, no podem comparar el 37% de Conesa el 2015, amb el 20% d'Homs el 2016 a Sant Cugat. Com tampoc no podem comparar l'11% d'Ingla, amb el 21% de Rufián a les generals de 2016; o el 15% de la CUP a les municipals amb el 5% el proppassat 21D. Tot depèn de molts factors. El qui pot arribar a ser primer en unes eleccions concretes pot passar a ser tercer o quart en unes altres.

Cada vegada sóc més escèptic amb les inèrcies a l'hora de votar. La ciutadania, i és bo que sigui així, cada vegada és més exigent i més crítica. I alhora més compromesa. A través d'aquestes línies, faig un avís a navegants. Que ningú (inclosos, naturalment, nosaltres) no s'endugui un disgust per haver mirat massa l'històric del seu partit. Fins i tot m'atreviria a dir que en els temps que corren l'últim resultat del mateix tipus d'eleccions és també paper mullat. Per tant, ni enquestes ni històrics, sinó treballar, treballar i treballar.

El 9 de juny de l'any que ve (2019), haureu d'escollir quin és el rumb que voleu per a la ciutat en el període 2019-2023. Però és que el mateix 26 de maig de 2019 se celebraran eleccions europees. Que ningú no tingui la temptació la nit del 26 de fer projecció per a la nit del 9!

Més informació
 
Comentaris

Destaquem