Construïm sobiranies, avancem cap a la independència!

Aquest curs 2016/2017 un dels eixos centrals del debat polític a Sant Cugat i a part del nostre país, serà la sobirania nacional

Escoltarem diverses propostes sobre el futur de Catalunya; si hem de seguir amb l'status quo actual, si hem de reformar l'estat per avançar cap a un estat federal que permeti l'encaix de Catalunya a Espanya, o si hem de pactar amb l'estat o no un possible referèndum d'autodeterminació.

Però per parlar de sobirania, crec que hem de tenir un debat més profund, on tinguem la capacitat de parlar de tot, sobretot del que significa la sobirania, perquè serem sobirans si tenim un estat propi que està encadenat als interessos econòmics de les multinacionals?

Serem sobirans si no podem decidir com gestionem els nostres recursos naturals? O si no podem marcar unes línies roges perquè bancs i altres especuladors ens privin d'un habitatge digne amb l'excusa que és el lliure mercat qui marca els preus de l'habitatge?

Si aconseguim la independència, però no fem un procés de ruptura amb el sistema capitalista, haurem aconseguit una part molt petita de la sobirania, on només haurem canviat una línia en un mapa, però que realment no ens portarà a generar un canvi polític i social tan necessari avui dia, en una societat on gran part de la població està tenint seriosos problemes per tirar endavant, per pagar les factures de l'aigua, de la llum, de l'habitatge. On cada dia que passa hi ha un percentatge més alt de persones que estan al llindar de la pobresa extrema.

És per això que cada vegada més gent creiem i reivindiquem la recuperació de les sobiranies perdudes, alliberant espais que ens permetin apoderar a la ciutadania, dotant-nos de poder de decisió i participació, tant social com política.

Però, i que hi té a veure Sant Cugat en tot això? Doncs molt! L'àmbit municipal és el millor àmbit des d'on iniciar aquests processos de transformació i d'apoderament, ja que els municipis són els espais més pròxims a la ciutadania, que ens permeten una millor intervenció, hi ha més proximitat de les persones i per tant una millor participació en tots aquells assumptes que ens afecten.

Des de la nostra vila, podem començar a recuperar i a construir nous espais de sobirania. Un bon exemple és el consell de barri de la Floresta, on ha augmentat la participació ciutadana, fruit d'un canvi de funcionament que es basa a donar-li el protagonisme a les veïnes i veïns, aconseguint que puguin decidir, per exemple, sobre com es gasten els diners de lliure disposició que tenen pressupostats.

Un altre exemple seria la gestió de l'aigua a la nostra vila, podem decidir entre totes quin tipus de gestió volem? Hi ha la possibilitat d'aconseguir una millora substancial del servei amb una gestió pública? Doncs jo crec que sí, a més, és una bona manera de començar a recuperar tots aquells béns de primera necessitat, com per exemple l'aigua, que són de propietat col·lectiva i que actualment estan en mans d'unes poques persones que s'omplen les butxaques, fent negoci amb aquest subministrament.

Podria seguir posant exemples i ompliria el TOT Sant Cugat sencer, parlant de sobirania productiva, de sobirania reproductiva, de sobirania cultural, de sobirania energètica, de sobirania econòmica, de sobirania residencial, i un llarg etcètera de qüestions que ens afecten directament en les nostres vides quotidianes i que seria bo que, com a mínim en puguem debatre quan comencem el procés constituent del nou estat que estem fent entre totes.

Ah, i si us interessa el debat, aquesta setmana la CUP organitzem la Festa per la Unitat Popular, amb xerrades i concerts, on el lema és "construïm sobiranies", justament perquè volem començar a debatre amb totes vosaltres aquestes qüestions i perquè volem començar a posar fil a l'agulla en la construcció d'una república que sigui socialment justa, no hi podeu faltar!

Més informació
 
Comentaris

Destaquem