Dret a la festa? Dret al descans? Parlem-ne

La queixa forma part de la nostra tradició. Em refereixo a la queixa basada en la defensa d'un dret de què pretenem gaudir sense tenir en compte els del conjunt de la col·lectivitat. Aquesta tradició es fa especialment present entre nosaltres en arribar la Festa Major, la festa gran de la ciutat, la de tothom que se sent membre d'una comunitat que feta de persones que volen gaudir del poble, dels espais verds, la cultura, les escoles, entitats, monuments, de la relació amb la gent, i també de la festa, les tradicions o la gresca.

Cert que els qui intenten fer prevaldre el seu dret, per exemple, al descans durant els dies de la Festa, són una minoria, però que es fa sentir. En els anys de responsabilitats municipals sentia la seva veu amplificada, avui en tinc notícia a través de cartes als diaris o del que m'expliquen amics i coneguts.

Mantenir l'equilibri entre l'esbarjo i el dret al descans requereix criteri municipal, diàleg i bona voluntat per part de tothom, però quan arriba la Festa Major aquesta fina línia s'esborra, per pocs dies, però l'equilibri cau del costat de la festa, a Sant Cugat i arreu. És ben cert que durant aquests dies la majoria de veïns i veïnes treballem, però també ho és que ningú no es pot arrogar del dret a fer com si la història de Sant Cugat comencés amb ell, com no es pot adaptar la festa a les necessitats de tots i cadascú de nosaltres.

"D'acord", he sentit dir, "però el que és inacceptable són les activitats fins a altes hores de la nit", em diuen. Sobta especialment aquesta afirmació quan la fan pares o mares de nois i noies que esperen viure la festa de nit! És que no ens enorgullim de ser la ciutat més jove del país? Que potser no hem estat tots joves algun dia? No és potser que els joves ens sobren?

Totes les preguntes tenen fàcil resposta i si hi posem una mica de bona voluntat, fàcil solució. Sincerament, quan fa anys algú em deia enfadat, "doncs aquests dies hauré de marxar de Sant Cugat!" Li donava un munt d'arguments perquè no ho fes, però avui sincerament li ho recomanaria, pel seu descans però també per la tranquil·litat de tantes persones que esperen la festa amb il·lusió, que desinteressadament organitzen activitats, que durant uns dies l'any gaudeixen intensament de Sant Cugat, i que sobretot reivindiquen el seu dret a gaudir de la seva Festa Major.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem