El primer alcalde de l’ELM de Valldoreix

Ramon Escayola Villaró (1916-1964) va ser el primer alcalde de l’Entitat Local Menor de Valldoreix

Era una persona de caràcter reservat, actiu i sobretot destacà pel seu amor i dedicació a Valldoreix. Casat amb Maria Ferrando Llorente, va tenir tres fills: Jordi, Ramon i Alfred. Professionalment estava vinculat al món de la mecànica. Escayola va ser escollit president de l’Associació de Propietaris de Valldoreix el 8 de setembre de 1954 i el seu mandat durà fins el 6 de setembre de 1959, quan va ser substituït per Josep Mª Coll i Médico. Al capdavant de l’Associació impulsà les gestions per aconseguir la creació de l’Entitat Local Menor que ja havia iniciat el seu antecessor, el president Carles Camps i Casellas l’any 1953.

L’any 1956, la població empadronada de Valldoreix era d’aproximadament 800 habitants. De les 183 famílies que hi vivien a Valldoreix 149 van signar la sol·licitud de creació de l’Entitat Local Menor de Valldoreix, un 81,4% de la població total. Aquell mateix any s’havia editat el llibre Història de Valldoreix signat pel propi Ramon Escayola i per Roberto Gil, una obra que serví per recuperar la memòria història de Valldoreix i que ajudà a entendre i comprendre la realitat i la identitat de Valldoreix.

El paper d’aquesta obra va ser fonamental per explicar la realitat històrica de Valldoreix i per conscienciar la població de la necessitat de tenir un cert grau d’autonomia local a Valldoreix. El 16 de novembre de 1958 es constituïa la Junta Veïnal sota la presidència de. Ramon Escayola. El primer consistori el completaven els vocals Joan Fuster Montardit, i Mateo Navarro Millán. Com a primer alcalde li tocà posar en marxa una administració que tingué la seva primera seu a l’Associació de Propietaris i més tard a una casa de la Rambla Verdaguer. A la primavera de 1963 Escayola participà del moviment que intentà aconseguir la municipalitat per a Valldoreix.

El 25 de novembre de 1964 moria als 48 anys Ramon Escayola. Al capdavant de l’Entitat Local Menor va ser substituït per Jesús Rosàs Hevia. Entre els homenatges que s’impulsaren destacà la proposta de l’Associació de Propietaris de dedicar un monument a la memòria de l’alcalde Escayola. L’Associació volgué que fos una fita en la que tota la població pogués participar. Es va fer amb aportacions personals de 50 pessetes per persona. El lloc escollit pel monument va ser una part dels jardins de l’Associació. El monument va ser encarregat a l’arquitecte Francesc de P. Cardoner Blanch. També es dedicà un carrer a la seva memòria, canviant el de Gran Via Jardí pel d’Alcalde Ramon Escayola.

Segueix a @jjcortesgarcia al twitter i al facebook

Més informació
 
Comentaris

Destaquem