Els problemes que interessen...

L'estat espanyol no es posa les piles ni compleix els compromisos adquirits davant Europa pel que fa a l'acolliment de refugiats

Quina frase tan repetida en els darrers temps al Parlament, el Congrés, el Senat o en qualsevol de les compareixences públiques de dirigents de determinats partits polítics que se senten cridats a defensar les essències hispanes davant el que anomenen "desafiament" català. Els problemes que interessen la gent... Això és el més important. No el procés, o una consulta democràtica, o la defensa dels drets malmesos d'un país. 

Hi ha sensibilitat a Catalunya envers el problema dels refugiats? I a Sant Cugat? Que n'opinen les institucions i la població? Doncs jo diria que si, que el tema ha tocat la sensibilitat de desenes de milers de persones que fa poc es manifestaven pels carrers de Barcelona en suport dels refugiats de la guerra de Síria, que malviuen en camps habilitats de Grècia, Turquia o Sèrbia, per exemple. 

L'alcaldessa santcugatenca, Mercè Conesa, va viatjar per visitar alguns d'aquests camps on les condicions de vida són deplorables. Ho va fer acompanyada d'altres alcaldesses catalanes, Meritxell Budó, de La Garriga, i Candela López, de Castelldefels. Per què van fer aquest desplaçament? Doncs per manifestar un cop més que els municipis, les ciutats, els pobles, la gent i les seves administracions més properes, estan preparats per l'acolliment. Volen acollir, però de moment només poden ajudar econòmicament les ONG que atenen els refugiats. L'estat espanyol no permet altra cosa.

Ens trobem de nou davant d'un tema competencial. Com va passar, per exemple, amb la pobresa energètica. Madrid sempre té la tendència d'igualar a la baixa. Si uns poden i els altres no... Doncs no pot ningú. I si no...al Tribunal Constitucional, impugnació i sanció. És l'estil actual. 

L'estat no es posa les piles ni compleix els compromisos adquirits davant Europa pel que fa a l'acolliment de refugiats. I els pocs que arriben... Ho fan controlats, acceptats i distribuïts per Madrid. Les comunitats autònomes o els municipis, encara que tinguin voluntat i ganes d'acollir, no poden fer-ho. Ni que aquest sigui un tema que interessi a la gent. No, en aquest cas no. 

Mentrestant el Madrid oficial continua aliè al greu problema humanitari dels refugiats, sense recordar que fa 60/70 anys, després de la Guerra Civil provocada pel cop d'estat franquista, van ser desenes de milers els espanyols que van haver de fugir arreu per evitar les represalies dels guanyadors (per cert amb l'ajuda dels feixistes italians i dels nazis alemanys). 

El Madrid oficial continua escandalitzant-se si el senador santcugatenc, Bernat Picornell, recita en un Ple la lletra d'una cançó d'un cantautor mallorquí condemnat a tres anys de presó per recordar que el rei emèrit va tenir una conducta poc exemplar. També hi ha escàndol dels grossos si una actriu basca, Miren Gaztañaga, diu que mai no li compraria una samarreta de "La Roja" al seu fill i tracte d'ignorants a una part de la població espanyola. Aquestes deuen ser coses que ocupen i preocupen molt a la ciutadania...

El temps passa i el drama dels refugiats no s'atura. Si hi ha municipis i part de la població que vol ajudar... Per què no es permet? Això si, amb tota la coordinació central que calgui. I tant.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem