Habitatge i demografia

Aquests tres conceptes van íntimament units

D’habitatges, en tenim a Espanya un estoc de 800.000 i estem clavats en aquesta xifra des del 2009. Es calcula que a nivell d d’Espanya entraran al mercat uns 110.000 habitatges més que s’estan acabant de construir, i a nivell de Catalunya, en seran uns 11.500. Això fa que per molt que en aquest moment es vagi venent, es mantindrà l’estoc.

Demografia: des del punt de vista demogràfic, hi ha diversos factors que, tots combinats, posen de manifest que la població que pot accedir als habitatges s’estancarà o directament disminuirà. D’una banda, acollim molta menys immigració, al contrari moltes famílies tornen als seus països d’origen; de l’altra, en aquest moment molt joves, sobretot catalans, estan marxant a treballar a fora i són aquests joves qui precisament haurien de formar noves famílies; està calculat que a Espanya es formaran en els propers anys un màxim de 100.000 noves llars.

Les conductes socials van molt lligades al tema de l’habitatge, per posar un exemple. A França els joves formen parella 5 anys abans que a Espanya; si nosaltres canviéssim aquesta conducta i ens assembléssim a França la demanda d’habitatges creixeria. Evidentment, aquí hi falta un element i és el creixement: si no hi ha confiança en el futur, si no flueix el crèdit, es difícil que el ciutadà decideixi adquirir habitatges.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem