Jo no tolero (idees respectables)

No tolerem si us plau, comprometem-nos amb la vida en la nostra praxi diària

Les dites: Diuen que només els nens i els bojos diuen la veritat. I diuen que totes les idees són respectables. Jo no ho crec, crec el contrari. Les idees no són altra cosa que la justificació "racional" de certes realitats. I en aquest món existeixen moltíssimes situacions de maltractament, abús, opressió, en definitiva, diferents mostres d'una mateixa realitat violenta on tots ens trobem.

Les idees: Utilitzem les idees per explicar-nos el món que ens envolta, però també per explicar (enfront dels altres i també enfront nosaltres mateixos) perquè fem el que fem. Així, les idees són perilloses en la mesura en què els homes i dones som capaços de fer- nos mal entre nosaltres. Alta perillositat.

La proposta: Hi ha certes idees que s'han d'exterminar, és una de les grans veritats que vam aprendre de la primera meitat del segle XX. Vam aprendre a no tolerar certes línies vermelles de bromes com Auschwitz, Sibèria, els crims del franquisme o altres grans genocidis. I dic bromes, perquè si algú té valor per dir que totes les idees s'han de respectar, s'està prenent aquests milers de morts com un acudit.

La realitat: A la Floresta hi ha nazis. El passat dia 11 de Gener van aparèixer, per tot el barri, cartells amb lemes feixistes com "STOP ISLAMIZACIÓN DE EUROPA" signats per l'organització ultradretana Democràcia Nacional. Cal dir alguna cosa més?

Un parell de paràgrafs amunt parlava de l'advertència històrica del perill que suposa el feixisme. Però hi han mostres actuals (com Alba Daurada a Grècia o el front nacional de Le Pen) que ens adverteixen que en moments de crisi política i social com els que vivim, correm el perill de què les idees feixistes agafin caire massiu.

Els nazis no només enganxen cartells i fan pintades. Són persones, van a la plaça , consumeixen, parlen i es relacionen amb el barri cada dia de la setmana, les seves idees són presents en cada interacció que tenen amb l'entorn i aquest és el perill. I és per això que se'ls ha d'ofegar políticament des de tots els àmbits.

El resum: No tolerem si us plau, comprometem-nos amb la vida en la nostra praxi diària. Escric aquestes línies per lleialtat amb les idees que crec que sí que s'han d'imposar enfront de les perilloses. Idees com justícia social, igualtat, pau, aprenentatge, convivència, amor, col·lectivitat. Us demano que no tolerem certes coses, us convido a prendre partit.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem