La Balena Blava

Eduquem entre tots en l'ús responsable

Per si hi ha algun despistat, aquest article no vol parlar d'una nova candidatura a la presidència del Barça de Joan Laporta (canviant l'elefant per la balena), ni de cap nou càmping a Sant Cugat. La balena de la qual us vull parlar, no és pas alegre, ben al contrari.

En els darrers deu anys, l'accés a un telèfon mòbil, per primera vegada, era un fenomen, que marcava el pas de l'escola a l'institut (12-13 anys). I així ens ho demostraven les enquestes que fèiem als instituts de Sant Cugat. La autonomia més gran de l'adolescent en l'accés al nou centre, era l'excusa pels pares, per regalar el primer smartphone, i obtenir un major control, i comunicació entre progenitors i menors.

Aquesta llei no escrita s'ha trencat, i darrers estudis internacionals (Influence Central) situava la mitjana mundial a 10,3 anys als EUA. A Espanya, l'Institut Nacional d'Estadística, ja apuntava el 2015, aquesta dada prematura d'accés a la telefonia mòbil; 11 anys (42,2%) 12 anys (69,5%), però ja un 29,7% a 10 anys.

Els nostres joves santcugatencs de 5è i 6è de primària, ja disposen molts del seu primer smartphone. Això és bo, és dolent? Quan les famílies demanen consell sobre aquest tema, sempre els dic que la maduresa del menor marcarà l'inici d'ús d'aquestes eines tecnològiques. Però els que sou pares, sabeu i sabem, que sempre es pateix... i qualsevol edat et posa a prova.

La nova gimcana digital, anomenada "Balena Blava" repten a l'adolescent a fer 50 proves (gràfiques i audiovisuals en molts casos) on l'última és el suïcidi. Una conseqüència més de joves desorientats, sense rumb, buscant atractius de risc. Vigilem de no matar l'emissor. La culpa no és de la tecnologia. Eduquem entre tots en l'ús responsable.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem