Menors no acompanyats

Un menor no acompanyat és responsabilitat de l'estat que l'acull

Amb l'acrònim de MENA (fred, que despersonalitza) ens referim als menors no acompanyats: nens i nenes que viatgen i arriben sols a Europa des dels seus països. Fugen de la misèria, de la fam, de la guerra, per evitar convertir-se en nens soldat, o de la persecució per raó d'ètnia o orientació sexual: cada cas és un món. Però el que sí que queda clara és quina ha de ser la nostra resposta: acollir-los.

 

Un menor no acompanyat és responsabilitat de l'estat que l'acull, que l'ha de tutelar fins que és major d'edat. I acollir-lo no vol dir deixar que visqui aquí i ja està. Vol dir fer-se'n responsable i que les condicions d'acollida siguin dignes i tinguin en compte l'interès del menor.

 

Darrerament hem vist com alguns mitjans i partits polítics volen convertir l'existència d'aquests nens i nenes en un problema. Inseguretat? Que dormen al carrer? La culpa és dels menes. Obliden tota aquesta gentola que parlem de menors d'edat, persones especialment vulnerables. Obliden els qui generen aquest soroll interessat i mesquí que estan creant les condicions perquè el racisme i la xenofòbia s'estenguin. Episodis de violència organitzada com els que es van viure a Canet de Mar, a Castelldefels, al Masnou, no són casualitat. És l'odi atiat, és el fantasma del feixisme que ensenya la poteta.

És una bona notícia que Sant Cugat hagi estat notícia recentment per l'obertura del centre d'acollida temporal de menors a Collserola, gestionat per Creu Roja. Jo me n'alegro. Perquè acollir no és només posar banderoles de Refugees Welcome al balcó: és mullar-se, és gestionar la complexitat, és mirar de cara els reptes que se'ns plantegen com a societat.

 
Comentaris (4)
Mercè Fa 1 mes
L'article publicat manifesta el discurs teòric i polític "buenista". Tot al contrari dels comentaris publicats. Aquest tema/problema s'està complicant ja que la realitat cotidiana ens indica que la Generalitat i altres institucions estan desbordades i el comportament d'aquests nois i noies en molts casos no és la correcta, tot al contrari.
Dani Fa 1 mes
No crec que el meu article sigui “bonistes”, és realista: un estat ha de ser capaç de donar resposta. Comparteixo amb tu que les institucions estan desbordades: cal que destinin més recursos i no criminalitzar un col·lectiu sencer de persones per les actuacions d’alguns
Nuria Fa 30 dies
Perque no t’els emportes a casa teva ?
Alba Fa 1 mes
¿Qué clase de broma es esta publicación? El centro de menores lo habéis montado en la montaña, lejos de Sant Cugat centro, así que acogida poca. Encima hablas de niños para que la gente se imagine niños pequeños y la mayoría tienen entre 16 y 18 años, y algunos hasta más pero mienten, y con esa edad ya podrían trabajar o hacer algo de provecho. Y por supuesto, con esa edad, si violan, roban o apuñalan deberían pagar por ello y no estar amparados por la ley del menor. Y lo de Menas
Jaume Mestres i Capitan Fa 1 mes
Los nombrados "MENAS" son un atajo de delincuentes en todos los aspectos que solo bienen a delinquir puesto que la justicia es totalmente blanda con ellos, si hubiera mano dura con ellos no pasaría lo que está pasando, robos, violaciones, etc. No creo que los habitantes de Sant Cugat esten "contentos" en que se habra un centro para esta gente
Dani Fa 1 mes
Ah sí? Quines dades tens per dir que aquests menors són un “atajo de delincuentes”. Ensenya-me-les. No pots culpabilitzar un col·lectiu sencer per casos concrets (pocs, ja t’ho dic jo).
Reinadegrillos Fa 1 mes
El problema és que nosaltres també som vulnerables davant d'unes lleis que permeten que els menors facin qualsevol nombre de delictes (inclosos els de violència), sense que tinguin cap cástig. Són invulnerables en molts sentits. Nosaltres, no. Exposats a la bona o dolenta voluntat d'aquest jovent, no tenim medis per defensar-nos. El temps dirà si tinc raó o si estic equivocada.
Juan Pablo Calvo Fa 1 mes
Totalmente de acuerdo con este comentario. El Estado que acoge de estar debidamente preparado y poner los medios que se necesitan para este fin. Creo que se está haciendo muy mal. Si no ponemos los medios y dejamos que estos jóvenes campen sin Ley los problemas actuales aumentarán.