Per Carnaval, tot s’hi val!

Un grup de persones que estan encaparrades a recuperar una part de la nostra cultura i de les nostres tradicions

Ja arriba el Carnaval de Sant Cugat, aquest any amb algun canvi que altre com, per exemple, el canvi de dia del Cercatasques, que en comptes de dissabte, es farà divendres al vespre.

A banda dels canvis que la Comissió de Carnaval introdueix per a aquest any, he de dir que fins fa uns anys, el Carnaval gairebé no se celebrava a la nostra ciutat, però un grup de persones que estan encaparrats a recuperar una part de la nostra cultura i de les nostres tradicions des d’una base popular, es van posar fil a l’agulla i van començar a plantejar-se com podien fer que el Carnaval fos una cita important a la nostra vila.

I amb aquesta idea es van posar mans a l’obra, fent realitat el primer Carnaval on segurament la participació no va ser tan gran com la que hi ha avui dia, però l’objectiu de les persones organitzadores no era pas fer una festa multitudinària, senzillament el que volien era que aquesta festivitat tan nostrada anés clavant arrels i es consolidés a poc a poc com una de les activitats marcades al calendari de totes les santcugatenques.

Recordo que durant les primeres edicions no hi havia gaire comparses participant en la rua, ni molta gent durant el ja tradicional Cercatasques. També recordo un pavelló mig ple a l’hora del Ball de Nit, però sense defallir, la comissió organitzadora va anar millorant les propostes i, sobretot, es va plantejar un projecte força ambiciós a mitjà termini.

Avui, mirant enrere, veig que les activitats que es fan per Carnaval estan més que consolidades, amb un Ball de Gitanes que cada any aplega més persones a la plaça d'Octavià, amb un Cercatasques cada vegada més transitat, o amb un ball que fa goig de veure’l ple fins a la bandera.

Com ja sabeu, el Carnaval és la festa on tot s’hi val, la festa de la disbauxa i la xerinola, on esperem el rei Carnestoltes, el rei dels poca-soltes, que a Sant Cugat és el Gall del Carnaval des de fa tres anys. He de dir que el fet que el rei Carnestoltes sigui un gall m’agrada per dos motius. Primer, perquè el gall és l’animal que en qüestió de simbologia representa els i les santcugatenques i, segon, perquè és una bona manera de recuperar el bestiari que existeix a moltes localitats catalanes i que aquí havíem perdut.

Però per a aquest gall no tot són flors i violes. Personalment crec que la comissió es va equivocar quan el van dissenyar i construir, ja que aquesta bèstia no la pot portar qualsevol persona, bàsicament pel pes que té.

He de reconèixer que les persones que van començar amb el Carnaval a Profeslo i després amb la Comissió de Carnaval, han tingut encerts i errades, però jo em quedo amb les seves ganes de participar i dinamitzar  la vida social i cultural de la nostra ciutat, d’una manera desinteressada.

Ara ens toca a nosaltres gaudir de la festa de Carnaval que ens han estat preparant durant un any, sortim al carrer i participem perquè per Carnaval, tot s’hi val!

Twitter

Més informació
 
Comentaris

Destaquem