Quan 'El lloc dels fets' no és el lloc dels fets

Aquesta actitud colonitzadora de TV3 capaç d'arribar a un poble mostrar-ne el monument més emblemàtic a bombo i plateret i ningunejar la seva gent no és digna d'una televisió pública

Fa pocs dies TV3 va emetre el programa divulgatiu El lloc dels fets, concretament el capítol titulat "Sang a l'altar" dedicat a la vida i, sobretot a la mort violenta, de l'abat Biure ocorreguda la nit de Nadal del 1350. De segur que als santcugatencs tenen molt present aquests fets gràcies a Pedra i Sang, que es representa des de fa 16 anys per Nadal al Monestir.

 

Tenia molt d'interès a veure aquest capítol, rodat ara farà un any, perquè n'havia patit els antecedents. L'assumpte ve de la negativa expressada per l'església de rodar l'escena de l'assassinat a l'altar, el lloc dels fets històrics. TV3 ens havia demanat de fer les escenes que il·lustren el documental amb actors de Pedra i Sang, però d'avui per demà se'n van desdir. Van adduir que donat que havien de rodar aquesta escena en una altra localització fora de Sant Cugat ja no caldria la participació dels actors santcugatencs.

La sorpresa ve després de veure el documental. Entrevistats, presentador, veu en off editatge, enlloc s'anomena Pedra i Sang. Això sí, a la part final del documental ens mostren un Sant Cugat idíl·lic amb gent passejant per Collserola, una parada de verdures del "guai-nou" mercat vell i la recomanació d'una ruta. Però de Pedra i Sang ni piu.

Aquesta actitud colonitzadora de TV3 capaç d'arribar a un poble mostrar-ne el monument més emblemàtic a bombo i plateret i ningunejar la seva gent no és digna d'una televisió pública. I l'actitud feudal del rector, negant la filmació d'unes escenes històriques en un espai patrimonial i símbol identitari per excel·lència de tots els santcugatencs, deixa molt que desitjar.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem