El poeta que va assumir la veu del poble

Vicent Andrés Estellés, el poeta més gran que ha donat el país valencià des del segle XV

Crònica resumida de la conferència de Joan Tres:

Vicent Andrés Estellés, el poeta més gran que ha donat el país valencià des del segle XV, després d’Ausiàs March i de Roís de Corella, va néixer el 4 de setembre de 1924, a Burjassot, a la comarca de l’Horta de València.

La vocació literària es va desvetllar molt aviat, però no pel costat de la poesia sinó pel teatre, tot i que cap als anys 1935-36 ja va començar a escriure poesia.

Però no fou fins a l’inici dels anys setanta que la seva obra va esdevenir símbol d’un país valencià que despertava amb les cançons de protesta de Raimon.

Estellés va assumir la responsabilitat de tenir la veu del seu poble, de ser el representant del poble mitjançant la seva paraula, durant una època en què la dictadura franquista va imposar el silenci a tot un poble.

Estellés era el darrer supervivent d’un grup d’intel·lectuals –entre ells l’assagista Joan Fuster i el lingüista Sanchis Guarner– que va simbolitzar en els anys de la transició democràtica l’impuls de recuperació cultural i nacional del País Valencià.

www.aulesantcugat.com

Més informació
 
Comentaris

Destaquem