9 activitats Montessori per fer amb els nens

Idees per estimular les sensibilitats del nen d'entre 2 i 6 anys i convidar-lo a descobrir el seu entorn

1) El racó de lectura.

El petit ha de tenir a mà els llibres, per això és necessari un prestatge de la seva mida o bé un moble especial. Per estimular l'hàbit de la lectura, l'espai ha de ser atractiu: podeu col·locar un matalàs a terra (aprofiteu, per exemple, el del bressol) i uns coixins perquè pugui estar ben còmode. Però, a més, us proposem que visiteu la biblioteca més propera perquè també pugui conèixer altres llibres i vegi un entorn diferent, tranquil i respectuós.

2) Les lletres del seu nom.

Quan a l'escola el nen comença a aprendre les lletres del seu nom (recordeu que ara comencen a reconèixer primer les lletres majúscules), un bon joc és buscar-les en diferents cartells del carrer.

3) Estimuleu l'olfacte.

Sovint oblidem aquest sentit que ens pot despertar un munt de sensacions, per això no deixeu de compartir amb el vostre fill les olors que us envolten i intenteu descriure-les: agradable, forta... El cafè, el talc, la flor... Us sorprendran el munt d'aromes que tenim al nostre voltant!

4) Toqueu!

El tacte també és un sentit que ens permet descobrir el nostre entorn. Podeu jugar a endevinar un objecte amb els ulls tapats i fent servir les mans, segur que passareu una bona estona plegats!

5) Observeu.

L'observació és la base del mètode científic: el nen ha d'observar i després interpretar. Estimuleu aquesta observació sent un exemple: plegats podeu seure en qualsevol racó i descobrir un munt de coses que no havíeu vist. El camp verd pot amagar marietes, caus de formigues, pedres boniques... Només cal paciència i tranquil·litat per descobrir.

6) Els sons.

Hem olorat, hem tocat, hem vist i ara us proposem que escolteu els sons del vostre voltant. Ocells: us atreviu a distingir diferents cants? Heu sentit mai el mar dins d'una cargolina? Quin so fan les campanes del Monestir? 

7) El silenci i la concentració.

En aquesta creixença plena de descobertes, el nen necessita assimilar, per això molt sovint el podem trobar concentrat mentre fa o deixa de fer una activitat: respectem aquest silenci, respectem aquest moment de pau. Són estones importants en què el petit necessita "escoltar els seus pensaments" i és així com el motivarem a ser autònom i a tenir un pensament crític.

8) Els treballs manuals.

Fer servir les mans afina la destresa i els fa guanyar habilitats. Podeu començar a fer-li fer servir una petita gerra de vidre plena de cigrons crus perquè els aboqui en un got i, quan hagi guanyat destresa, canviar els cigrons per aigua. Aprofiteu perquè us ajudi a regar les plantes: li encantarà! Una altra activitat diària en què poden practicar les habilitats de les mans és a l'hora d'obrir i tancar cremalleres, botonar-se el jersei o bé tancar saquets de cordons.

9) Fer rimes.

Busqueu paraules que rimin: "el cargol s'amaga sota la col"... Estimulareu el pensament, la memòria, els sons...

Més informació
 
Comentaris

Destaquem