Consells japonesos (12)

Acceptar les coses que no pots canviar, no és el mateix que resignar-se

Avui revisem l'hàbit 15 del llibre "25 hàbits japonesos per viure millor", de Masaki Ishiguro.

Aprèn a respectar les coses com són. 

Un dia Buda va convocar els seus deixebles i els va demanar que anessin a un llac i hi tiressin una pedra i una ampolla d'oli. Després tots van comentar que les pedres s'havien enfonsat i la taca d'oli surava sobre l'aigua.

Buda els va fer entendre que hi ha fets que no es poden canviar i cal respectar-los tal com són. Els savis accepten allò que és inevitable, fan el possible per millorar allò que és millorable i saben distingir entre el que és inevitable i el que és millorable.

El teu entorn, el govern, el tràfic, la teva ciutat, segurament no podràs canviar-los, però sí que pots millorar la teva actitud envers les coses que de fet no t'agraden. Pel que fa a les persones, per molt que ho desitgis, no canviaràs ningú i ho has d'acceptar. En el millor dels casos potser podràs influir en la seva millora, si ells
decideixen millorar.

Hi ha aspectes importants de tu mateix, com la fisonomia, les emocions, els sentiments o el temperament, que cal acceptar-los. Si ets calb i et poses una perruca, vol dir que no t'acceptes tal com ets. Sentir-se trist per perdre una persona o una cosa que no es poden recuperar és normal, però cal fer-ne el dol i no quedar-s'hi enganxat, perquè això no et permet continuar avançant a la vida. No val la pena desesperar-se per coses que no depenen de tu. Això no vol dir que t'hagin d'agradar, però has d'entendre que si no s'hi pot fer res, és preferible gastar la teva energia en allò que pots canviar. Si la situació familiar no t'agrada, però t'hi conformes i no t'adones que sí que és possible millorar-la, en realitat estàs acceptant el paper de víctima i renunciant a sentir-te bé, perquè no encares el camí de millora.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem