Consells japonesos (13)

Des de petits als japonesos els eduquen en la cultura del ganbaru, de l'esforç constant

Avui revisem els hàbits 16 i 17 del llibre "25 hàbits japonesos per viure millor", de Masaki Ishiguro.

Hàbit 16: Fes les coses correctes

La primera impressió sobre els japonesos és que semblen freds, però el que passa és que són molt respectuosos i els agrada el silenci, al revés de nosaltres, que ens agrada sempre parlar.

Encara que mai es pot generalitzar, en la seva cultura el civisme és molt important: Quan un es compromet el compliment és sagrat; respecten la velocitat a les carreteres i autopistes; els carrers no s'han d'embrutar; al transport públic no han de cridar; si es troben una borsa saben que l'han de portar a objectes perduts; si algú els pregunta quelcom, fan tot el possible per entendre'l, malgrat que parli un altre idioma i l'ajuden fins on poden; si per entrar en un parc s'ha de pagar quelcom, dipositant una moneda en una ranura, ho fan encara que ningú ho controli. D'això n'hauríem d'aprendre molt i tots viuríem millor.

Hàbit 17: Ganbaru, fes tot el que puguis.

Ganbaru és un verb japonès que representa molt del que és Japó i la seva cultura. No té una traducció fàcil, però va al voltant de la idea d'animar-se i fer tot el possible per aconseguir quelcom o per suportar les contrarietats, essent constant, perseverant i treballant molt per superar-se. Els estudiants ganbaru es preparen bé per aprovar un examen, els treballadors ganbaru s'esforcen per millorar els resultats de la seva empresa. Més que el resultat final, el que consideren important és l'esforç per assolir l'objectiu. De tota manera, aquest alt grau d'exigència sovint porta a abusos i alguns cauen en el "suïcidi per estrès laboral", o el que també anomenen "mort per excés de treball".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem