Benejam (PP): "L'Ajuntament no ha d'intervenir en el mercat privat d'habitatge"

Entrevista amb el candidat del PP a l'alcaldia de Sant Cugat, Álvaro Benejam

Álvaro Benejam es presenta per primera vegada com a candidat a l'alcaldia pel Partit Popular a Sant Cugat en les eleccions municipals del 26 de maig, malgrat que és regidor des de 2011. La seguretat i la rebaixa d'impostos són les principals prioritats del PP per les eleccions municipals. En les eleccions locals de 2015, el PP va ser la setena força més votada, amb 2.294 vots (6,27% del total) i un regidor.

Més info: VÍDEO: Álvaro Benejam (PP), a examen

Heu fet de la seguretat una de les vostres principals reivindicacions. Quines mesures proposeu per millorar-la?

És fàcil, no cal esperar ni un ni tres anys per posar més agents de policia. Volem un nivell suficient de Policia Local i Mossos d'Esquadra per resoldre, especialment, els robatoris a domicilis, que és la tipologia de delictes que més problema genera. Tenim una configuració extensa i amb llars unifamiliars i hi hem de donar resposta. Hauríem de tenir 160 agents de policia Local i ara estem per sota del cent.

És realista contractar 70 agents en un any?

Sí. Els topalls de contractació ja no hi són i ho hem de fer possible. Si s'ha d'ajustar despesa per una altra banda, ho ajustarem. És una prioritat per nosaltres.

D'on trauríeu els diners?

Tenim una partida d'on treure molt, que és la de comunicació. És un comodí per treure disposició financera i posar-la a seguretat.

Heu reclamat també una baixada d'impostos. Quins?

Amb la fiscalitat, el govern s'ha comportat amb traïdoria contra la ciutadania. Tenim uns tipus impositius alts en general pel que fa a impostos i taxes locals. Proposem una baixada de l'IBI i que les plusvàlues es cobrin només quan hi ha guany patrimonial. Baixaríem el tipus impositiu de la plusvàlua i de l'Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres. També faríem una baixada general en l'impost de vehicles i taxes municipals.

Més policies i menys impostos. Quants diners suposarien de deixar d'ingressar aquesta rebaixa fiscal per l'Ajuntament i d'on sortirien?

Suposaria entre dos i tres milions d'euros. S'ha de fer una reorganització del pressupost municipal. En cultura hi ha àmbits molt dotats i altres que no. Volem fer un estudi integral de totes les subvencions a la cultura i donar un equilibri.

"La mesura del 30% d'habitatge protegit serà perjudicial"

Què proposeu en habitatge?

La demanda ara és habitatge de protecció oficial de lloguer per alguns col·lectius com el de joves, que és dels més afectats. S'ha reaccionat molt tard des de l'equip de govern i nosaltres li volem donar solució. Volem aplicar polítiques efectives.

La mesura de reclamar a les promotores que el 30% dels nous pisos siguin protegits no és positiva?

No. Serà perjudicial per al mercat i per moltes empreses que operen a Sant Cugat i donen feina a moltes persones. Si a un operador li diem que un solar que ha comprat per fer pisos, el 30% l'ha de destinar a protecció oficial, no sortiran els números. Seria un flac favor al mercat i pels preus de venda i lloguer.

I què proposeu, llavors?

La mesura del 30% es fa per la incapacitat de l'Ajuntament de donar una resposta a aquesta necessitat. És l'Ajuntament amb recursos propis qui ha de fer habitatge de protecció oficial, no ha d'intervenir en el mercat privat.

El govern de Sant Cugat i també diferents partits han lamentat sovint que la llei d'estabilitat i de despesa del govern espanyol del PP va perjudicar l'Ajuntament i en va limitar les inversions. Que n'opina?

Quan va entrar en vigor, l'Ajuntament de Sant Cugat tenia una ràtio d'endeutament per sobre del topall legal, tot i que altres municipis tenien molt més endeutament. Estàvem molt endeutats. El que es va fer, aplicant un criteri de reducció pressupostària, era reduir l'endeutament. A nosaltres, la llei ens va semblar bé.

Els ajuntaments van pagar els plats trencats de la crisi?

No crec que s'hagi controlat molt més als municipis que a l'Estat o a les comunitats autònomes. La Generalitat i l'Estat aporten diners a l'Ajuntament i és l'Estat qui no ha fallat mai en les aportacions i en els terminis, mentre que la Generalitat no ha fet les aportacions en temps i forma. Tothom ha estat supeditat i s'ha hagut d'estrènyer el cinturó.

"No es pot fer la vida impossible al petit comerç amb burocràcia"

Heu proposat negociar amb els propietaris de Torre Negra per trobar una solució acordada al litigi existent de fa anys amb l'Ajuntament.

Torre Negra s'ha tractat amb una irresponsabilitat total des del govern de Convergència i Unió, ara Junts per Sant Cugat. L'urbanisme és un desastre a Sant Cugat. A Torre Negra, els propietaris han proposat intercanvi de sòl i que a la part ja edificada de Torre Negra, que és zona urbana, s'hi pugui edificar. Hi ha cases que són allà des de fa més de cent anys. Alguna solució s'ha de donar a les persones que tenen drets d'efificabilitat. Estem pagant costes judicials per perdre els procediments judicials. S'ha de donar una resposta als propietaris perquè tenen un dret que no es pot negar. Potser no podran fer tot el que tenen dret, però s'ha d'arribar a un acord.

Aprovaríeu que es construís en la zona de la rambla de Can Bell o el passeig de Calado?

Exactament. És el que proposen els propietaris.

El comerç local està passant un mal moment. Què pot fer-hi un ajuntament?

El pla de mobilitat ha afectat molt el comerç, com també les llicències o la vianantització de l'avinguda de Cerdanyola. No podem posar traves a una persona que vol obrir un petit comerç, fer-li la vida impossible amb la burocràcia i una gran pressió fiscal. S'ha de ser molt més àgil en aquestes qüestions. El pla de mobilitat ha d'incorporar solucions d'aparcament al centre, perquè la gent pugui venir a comprar sense que li costi una barbaritat de pàrquing o hagi de caminar dos quilòmetres.

L'aparcament és una de les queixes recurrents dels santcugatencs. Com se soluciona?

S'han de crear aparcaments dins del centre de la ciutat, que és on hi ha el problema.

Hi ha diversos aparcaments subterranis pel centre.

Però no donen resposta a les necessitats que hi ha, per exemple a la part superior del centre de la ciutat com Rius i Taulet. No hi ha aparcament suficient. En l'eix Santa Maria i Santiago Rusiñol falta aparcament en la part superior.

"Hauríem de potenciar els vehicles elèctrics"

Les ciutats estan afrontant el repte de la contaminació i el medi ambient. S'ha de limitar l'ús dels vehicles pel centre de Sant Cugat?

Limitar la mobilitat és un tema de conscienciació. No volem fer la vida impossible a gent que, per exemple, agafa el cotxe per portar els nens a l'escola. No volem complicar la vida a ningú, si algú necessita agafar el cotxe, ho hem de facilitar. Hem de transformar el parc de vehicles i hem d'avançar en els vehicles elèctrics. També hauríem de potenciar els vehicles elèctrics com patinets o bicicletes i des de l'Ajuntament es pot facilitar la seva adquisició amb ajudes.

Voleu més vianantitzacions de carrers?

Amb l'avinguda de Cerdanyola ja ens hi vam oposar, veient que hi havia una oposició forta dels comerços. Nosaltres hem de ser sensibles a la demanda social.

Els comerciants de Santiago Rusiñol en el seu moment també s'hi van oposar.

Però això és el centre i l'avinguda de Cerdanyola, no. És la continuació de l'eix comercial i ara hi ha una petita barrera amb la part del Monestir, però treure el tràfic a dia d'avui és més dolent que bo.

"No volem entrar en independència sí o independència no"

Pancartes, llaços grocs, banderes... Durant el mandat hi ha hagut molta polèmica amb aquestes qüestions.

Imagina't que una persona independentista es troba al mostrador a un funcionari que porta un pin reivindicatiu de caràcter polític. Això no agrada i jo ho entenc. Al revés, el mateix. Nosaltres volem una neutralitat de l'espai públic, dels edificis i de les persones que treballen a un ajuntament, que han de donar servei a tothom, de totes les sensibilitats polítiques. La neutralitat és una bona actitud per un funcionari o un governant. Governarem per tothom i que ningú se senti exclòs. Qui no ho vulgui entendre, és perquè vol imposar les seves idees.

S'ha parlat massa a Sant Cugat de la independència, des de les dues posicions enfrontades?

I tant. S'ha posat l'Ajuntament de Sant Cugat al servei de l'independentisme. Han descuidat la gestió. No pots estar tot el dia fent política supramunicipal i oblidar les competències municipals, com el manteniment de carrers, una fiscalitat justa, el bon servei de transport públic... A Sant Cugat no funcionen bé tot i que la ciutat és de les que té una renda per càpita més alta. Nosaltres no volem entrar en independència sí o independència no, sinó en la bona gestió.

Us preocupa la irrupció de VOX?

És evident que el resultat a les eleccions espanyoles ha demostrat que divideix el vot del nostre espectre electoral i a Sant Cugat hi ha aquesta possibilitat dins del centredreta no independentista. Nosaltres no farem de l'independentisme o del no independentisme el nostre cavall de batalla. El nostre cavall de batalla és la bona gestió, amb neutralitat política. La divisió ens pot afectar.

 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem