Crítiques per l'expropiació per 1,1 milions d'euros d'una finca per preservar una alzina

L'Ajuntament expropiarà una parcel·la de 800 metres quadrats del carrer de Pahissa per 1,1 milions d'euros, que es pagaran en habitatges al Pla del Vinyet

El Ple Municipal de Sant Cugat ha aprovat la modificació urbanística que ha de permetre la construcció de 250 habitatges a l'avinguda del Pla del Vinyet. Una operació que preveu la construcció de 92 pisos de lloguer protegit, preservar una zona de més de 40 hectàrees a Collserola i obtenir un espai verd al carrer de Pahissa per salvar una alzina monumental. La proposta s'ha aprovat amb els vots a favor del govern del PdeCAT, ERC-MES i els regidors no adscrits Xavier Cortés i Dimitri Defranc; els vots en contra de CUP-PC i PP i les abstencions de PSC, PP i ICV-EUiA.

Més info: Així és el projecte per construir 250 habitatges a Pla del Vinyet

"Quant val una alzina?"

Els partits de l'oposició han celebrat que es faci més habitatge protegit i es preservi la zona de Can Cortés a Collserola, però han carregat contra el conveni d'expropiació de la finca del carrer de Pahissa per 1,1 milions d'euros, que es compensarà amb habitatges. L'Ajuntament entén que és important preservar aquesta finca pels arbres monumentals que conté i oferir un espai verd públic al barri de l'Eixample Sud, ja que considerem que no en disposa de cap.

"Una alzina val 1,1 milions d'euros?", ha reflexionat la portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert, que considera "molt bèstia" aquesta xifra i no considera que sigui imprescindible oferir un nou espai verd en un barri a tocar de la falda de Collserola i amb molt verd privat.

"No té cap necessitat de convertir-se en un jardí"

"Ens sembla un escàndol que es pagui més d'un milió d'euros a una família per una alzina i 800 metres quadrats", ha denunciat la regidora de Ciutadans Munia Fernández-Jordán. Des d'ERC-MES, tot i votar-hi a favor, tampoc no acaben de veure aquest punt de l'operació, segons ha explicat el regidor Ferran Villaseñor: "No veiem una necessitat específica en el canvi del carrer de Pahissa".

"No veiem que sigui necessari pel barri de l'Eixample Sud, que està rodejat d'espai verd", ha insistit la regidora d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana. Una posició compartida també pel portaveu del PSC, Pere Soler: "Posem en entredit que la parcel·la del carrer Pahissa tingui la necessitat imperiosa de portar l'edificabilitat al Pla del Vinyet i que els propietaris hi guanyin. Aquella pastilla no té cap necessitat de convertir-se en un jardí en aquella zona, a dos carrers de la falda de Collserola".

Preservar Collserola i més habitatge protegit

En canvi, la pràctica totalitat dels partits han celebrat que es vulgui preservar l'àrea de Can Cortés, a Les Planes, a tocar de Collserola, tot i que partits com la CUP veuen "desproporcionada" la compensació als propietaris en forma de 90 habitatges al Pla del Vinyet. El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Puigdomènech, ha indicat la urgència de preservar les parcel·les de Can Cortés, indicant que ja hi ha hagut alguns moviments: "Suposaria una transformació topogràfica i un importantíssim impacte als límits del Parc Natural i es considera imprescindible preservar aquest àmbit".

"Podem entendre que la parcel·la urbanitzable de Can Cortés no convé fer-hi habitatge", ha destacat Munia Fernández-Jordán, que també ha assenyalat la necessitat de fer més habitatges protegits. Tot i això, ha alertat que la construcció de 250 habitatges a l'avinguda del Pla del Vinyet pot comportar problemes de mobilitat a la zona i ha instat a l'Ajuntament a analitzar-ho.

"Estem d'acord en guanyar habitatge protegit"

Des d'ERC-MES, s'han mostrat a favor de preservar l'àrea de Can Cortés i portar l'edificabilitat a Pla del Vinyet, al mateix temps que augmentar el parc de lloguer protegit. "A moltes persones no els hi agradaria una construcció en aquest àmbit (Pla del Vinyet), però tampoc es podia entrar i ara hi haurà una plaça", ha afegit.

"Estem d'acord en l'operació del Pla del Vinyet de guanyar sol d'habitatge protegit i ens sembla bé la preservació de Can Cortés", ha afirmat Pere Soler.

El projecte

Dels 250 habitatges projectats, n'hi haurà 68 que seran desenvolupats i comercialitzats en el mercat lliure per la Companyia de Jesús, propietaris dels terrenys. La resta seran construïts per Promusa: la meitat seran per compensar propietaris de Can Cortés i de la finca del carrer de Pahissa i l'altra meitat seran per fer habitatge públic de lloguer. A més, es projecte una plaça de 6.800 metres quadrats i que en un futur podria acollir un equipament públic.

Ara, és la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat la que haurà d'aprovar definitivament aquesta modificació urbanística.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem