Torre Negra ja no forma part del Parc Natural de Collserola

El Tribunal Suprem va dictaminar que Torre Negra no tenia les condicions necessàries per formar part del parc natural

L'entorn de Torre Negra i del Pi d'en Xandri ja no estan dins de la protecció de Collserola. El govern de la Generalitat ha aprovat aquest 7 de març la nova descripció dels límits del Parc Natural excloent l’àmbit de Torre Negra i també les reserves naturals de la font Groga i de la Rierada-Can Balasc.

D’aquesta manera es dona compliment a dues sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i del Tribunal Suprem dels anys 2014 i 2016 i que anul·laven la integració de Torre Negra dins del Parc Natural de Collserola.

És la formalització d'una de les derrotes judicial de l'Ajuntament de Sant Cugat contra Núñez i Navarro en la lluita per preservar aquest paratge davant l'amenaça que es construeixin centenars de pisos a l'entorn del Pi d'en Xandri.

Derrotes judicials

La voluntat d'incloure Torre Negra dins del Parc Natural de Collserola responia a l'estratègia de l'Ajuntament de Sant Cugat de protegir aquest entorn davant les contínues peticions de Núñez i Navarro de construir. Així, el 2010 va entrar a formar part del Parc i quedava prohibia d'aquesta manera qualsevol construcció. Una decisió que Nuñez va recórrer.

El febrer del 2016, el Tribunal Suprem va dictaminar que Torre Negra no tenia les característiques necessàries que marca la legislació per ser protegida. Segons el text "l'espai no té elements naturals representatius, singulars, fràgils, amenaçats o d'especial interès ecològic, científics, paisatgístic, geològic o educatiu".

Aquest revès judicial va significar que una de les dues vies per protegir Torre Negra quedaven fora de joc. Mesos més tard, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya tombava també la qualificació de Torre Negra com a zona no urbanitzable en una nova derrota per la protecció.

Des de llavors, l'Ajuntament ha tornat a engegar els mecanismes urbanístics per tal de tornar a qualificar la zona com a no urbanitzable i evitar d'aquesta manera la construcció d'uns 3.000 habitatges a l'entorn del Pi d'en Xandri. “L'opinió d'un magistrat no pot pesar més que la voluntat dels ciutadans de Sant Cugat de preservar Torre Negra”, va argumentar el tinent d'alcalde Damià Calvet.

Un nou episodi més de la batalla judicial entre Núñez i Navarro i l'Ajuntament de Sant Cugat, que en els últims capítols ha viscut les victòries del constructor. I és que la justícia ha anul·lat tant la inclosió de Torre Negra al Parc Natural de Collserola com la declaració de sòl no urbanitzable. Tot i això, l'alcaldessa llançava un missatge optimista en el darrer ple municipal: "Mentre hi hagi una majoria de santcugatencs en contra de la urbanització, la zona de Torre Negra estarà protegida".

Valors ambientals?

"Si la justícia diu que a Torre Negra no hi ha valors ecològics per mantenir-ho dins del Parc, és que algú no ha fet bé la seva feina perquè sí que té valors ambientals importants. La riquesa ecològica de Torre Negra és que és dels pocs espais oberts i plans de Collserola a tocar del bosc, és on hi ha la màxima diversitat", va dir recentment en una entrevista al TOT Kristian Herbolzheimer, un dels santcugatencs que més implicats ha estat en la lluita per la protecció de Torre Negra.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem