Conesa, sobre el conflicte de Torre Negra: "No ens espanten les sentències"

L'alcaldessa valora la sentència en ferm del Tribunal Suprem que tomba la qualificació de sòl no urbanitzable d'especial protecció l'entorn de Torre Negra

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, ha tornat a mostrar la "determinació absoluta" de l'Ajuntament per evitar la construcció d'habitatges a Torre Negra, tal com pretén Núñez i Navarro. Tot i això, ha reconegut que "el conflicte no està tancat" i que s'ha de ser conscients de les "dificultats".

Després de la sentència en ferm del Tribunal Suprem anul·lant la qualificació de sòl no urbanitable d'especial protecció a Torre Negra, l'alcaldessa ha afirmat que la "posició és molt clara" i ha recordat que ja s'està tramitant una nova modificació urbanística per tal de declarar els terrenys com a sòl no urbanitzable.

"No ens espanten les sentències", ha assegurat l'alcaldessa durant la visita al Pi d'en Xandri aquest 26 de maig, un dels emblemes de la protecció de Torre Negra. "Seguim amb la determinació absoluta que aquests espais han de ser no urbanitzables i que han d'estar en benefici del conjunt de la ciutadania", ha afegit.

L'alcaldessa ha assegurat que si Núñez i Navarro torna a presentar un nou projecte d'urbanització de la zona, l'últim pretenia la construcció de 3.000 habitatges, l'Ajuntament "el denegarà, com ha fet sempre".

"Considerem que la nostra ciutat ha de créixer cap a les vies de comunicació, no cap als boscos. Si fóssim una ciutat de costa, seria molt clar que no creixeriem cap al mar, sinó cap a l'interior. Ens passa el mateix, Collserola és el nostre espai intocable", ha argumentat.

Finalment, Conesa ha recordat que ja "fa vint anys la ciutat es va comprometre en la preservació de la Torre Negra. Evitar per evitar que tots aquests terrenys fossin objecte de l'edificació i per tan preservar-los i posar-los a disposició de tota la ciutadania".

Les novetats

L'Ajuntament de Sant Cugat va aprovar el 2012 una modificació del PGM per declarar Torre Negra i el seu àmbit com a sòl no urbanitzable d'especial protecció. Núñez i Navarro va portar la decisió als tribunals i, cinc anys després, el Suprem li ha donat la raó i ha sentenciat que aquesta zona no pot ser considerada d'especial protecció. De fet, durant aquest període, el Suprem també ha deixat fora del Parc Natural de Collserola a Torre Negra.

Tot i això, el Suprem ha reconegut que l'Ajuntament té potestat per definir els terrenys com a no urbanitzables, tot i que no amb l'argument d'especial protecció. En aquest sentit, el Consistori ja va iniciar durant el 2016 els tràmits per fer una nova modificació urbanística per qualificar com a no urbanitzable Torre Negra, aquesta vegada sense posar damunt la taula raons mediambientals.

Aquest és només el darrer episodi d'una problemàtica que fa dècades que s'arrossega i fa anys que està als tribunals. De fet, és la segona vegada que el Tribunal Suprem tomba la qualificació de sòl no urbanitzable de Torre Negra, ja que la modificació del PGM del 2003 també va ser anul·lada. Caldrà esperar a veure si a la tercera va la vençuda. Tot i això, els últims mesos també hi ha hagut veus que reclamaven seure amb els propietaris per tal d'evitar una possible i futra indemnització multimillonària, que el govern sempre ha negat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem