La Festa Major 2012, participació i evolució

Ja s'ha fet públic el calendari d'activitats pels dies 28, 29, 30 de juny i 1 de juliol

Carles Flap, president dels Geganters, l'alcaldessa Mercè Conesa iel regidor Xavier Escura durant la presentació. FOTO: Artur Ribera Carles Flap, president dels Geganters, l'alcaldessa Mercè Conesa iel regidor Xavier Escura durant la presentació. FOTO: Artur Ribera
Portada TOT Festa Major 2012 Portada TOT Festa Major 2012
L'alcaldessa Mercè Conesa i el regidor de Cultura Xavier Escura han donat a conèixer aquest dimecres 13 de juny el programa complet de la Festa Major, que tindrà lloc a finals d'aquest mes. Tan Conesa com Escura han comentat les restriccions pressupostàries de la festivitat, que ha comptat amb un 22,7% de reducció, i han insistit en la pluralitat de la festa pel que fa als diferents col·lectius de la ciutat, on hi participen fins a 80 entitats de la vila dins dels quasi 200 actes i 70 concerts.

Tanmateix, Conesa ha remarcat la importància de la festa com a element “d'identitat”, apel·lant al civisme i el respecte entre ciutadans, agraint el treball de les entitats i assegurant que “seran 4 dies per no parar” en una festa que es gaudirà “amb seny però també amb rauxa”.

Tradicions i novetats
Enguany el calendari de la Festa Major continua mantenint presents activitats de sempre, com el Castell de Focs al Turó de Can Mates dijous 28 a les 23 hores de la nit, el popular ball del Paga-li Joan el divendres 29 a les 20 hores o el concurs d'arrossos, que ja va per la 32ena edició i que tindrà lloc el migdia del diumenge 1 de juliol a la Plaça Barcelona, com cada any. La remodelada Plaça de Barcelona es convertirà en La Taverna, la IV de l'Alternativa continuarà a Pep Ventura i tant el CPA, com la plaça Jazz en viu o la fira d'atraccions es trobaran als llocs de sempre amb la seva pròpia programació.

El pregó d'inici anirà a càrrec dels Geganters de Sant Cugat, escollits especialment pel seu 25é aniversari i per la banda de Pubilla del Vallès que la Marieta portarà durant tot un any amb motiu de la Trobada Comarcal de Gegants que va tenir lloc el passat 3 de juny a Sant Cugat. Carles Falp, president de l'entitat, ha mostrat la il·lusió dels geganters per obtenir tal menció, assegurant que “la festa major és el nostre moment més important de l'any, reflexant tot el treball portat a terme fins ara”.

Els joves es muden al centre i les famílies poden descobrir un món nou
Hi ha, però, noves entitats i col·lectius que s'han sumat a la festa, com Desplaça Jove (Plaça del Rei), qui amb el lema de "Els joves ens mudem al centre" dóna lloc a una mostra variada de grups de música locals (The Cofick Rovers, Esquerda, The Risas..) com de fora de la vila (Kayo Malayo, Terapia de Shock...). Tanmateix, l'espai oferirà una programa diürn d'activitats per a totes les edats, des de contes eròtics i racons de diàleg fins exhibició de graffitis o batucades.

“Serà una festa major també per a les famílies” ha explicat Xavier Escura, en referència a l'expansió del racó infantil del Parc Central amb l'Estovallolada i a l'altre novetat, l'Espai Arreu. Aquest darrer tindrà una oferta de matí i tarda a la plaça de l'Alcalde Magí Bartralot (prop dels quatre cantons), amb el lema “descobreix un món nou per a tota la família”.

Els plats forts
Txarango, Teràpia de Shock i la Casa Azul són tres dels concerts potents de la festa. Els primers són una banda nombrosa i dinàmica que barrejant reggae i rumba han triomfat gràcies a la xarxa. Els autors del tema Sense tú, aparegut a la sèrie Polseres Vermelles, també visiten la ciutat i el grup de pop retro del santcugatenc Guille Milkyway actuarà a la Plaça Ramon Barnils la nit de dissabte 29 de juny. Altres grups convidats són Strombers, Apache o Se Atormenta una Vecina, qui donaran cloenda a la Festa Major ja l'Espai Arrel, situat a la Plaça d'Octavià.

Una festa de transició i participació
Molts dels grups que venen aquest any són fruit de la petició i elecció d'alguns col·lectius de la ciutat, especialment de l'òrgan municipal del Consell d'Infants. En relació amb la participació ciutadana generada pels debats que hi han hagut durant els darrers mesos per repensar el model de festivitat, Escura ha afirmat que “aquesta serà una festa de transició” i que a partir de l'1 de setembre de l'any que bé totes les persones i entitats estan convidats a participar en la taula de participació de la festa major, que tot i plantejar una nova estructura “no serà diametralment oposada a l'actual”, ja que es tracta d'un “element mòbil evolutiu”.

Mira el cartell de la Festa Major aquí

Consulta el programa de Festa Major:

Més informació
 
Comentaris

Destaquem