El 2011 de Càritas

L'entitat treballa per atendre les persones en situació de pobresa i necessitat a través de l’acció social, la sensibilització de la ciutadania, la denúncia de les situacions d’injustícia

Amelia de Juan: “El que ens preocupa de veritat és la situació de les persones”. FOTO: Lluís Llebot Amelia de Juan: “El que ens preocupa de veritat és la situació de les persones”. FOTO: Lluís Llebot
La situació actual de crisi afecta cada cop a més nivells de la societat. Retallades que fan que els subsidis no arribin; més atur, menys oportunitats i cada cop, més gent, famílies senceres, que necessita un cop de mà. Per fer aquesta feina, a Sant Cugat hi ha nombroses entitats sense ànim de lucre que treballen per arribar allà on l’administració no pot arribar.

Entre elles, Càritas. Una entitat que depèn, en gran part, de l’assignació eclesiàstica, però que compta amb el suport de les administracions i de l’inestimable suport de les donacions particulars. Recentment, Càritas ha presentat la Memòria d’Activitats corresponent al període 2011.

Una memòria que, com va assenyalar mossèn Blai Blanquer, recull una activitat que desperta dues qüestions: fins a quin punt el treball de Càritas activa i dinamitza el progrés social, o l’atenua. En segon lloc, el fet que hi ha molts recursos socials a la ciutat, no només Càritas, i és necessari, que tota aquesta activitat és difongui. “La nostra ciutat, des de l’administració, i des de les entitats, no està desemparada”, va remarcar mossèn Blai Blanquer, tot elogiant la capacitat de resposta dels santcugatencs davant les situacions concretes.

A qui s’ha atès al 2011?

Durant l’any passat Càritas va atendre un total de 806 famílies, que suposa un conjunt de 2.162 persones. Una dada que representa un increment de l’11,79% respecte l’any anterior, quan la situació s’havia estancat respecte al 2009. Si analitzem el perfil d’aquestes persones, pel que fa a sexe, un 45,10% han estat homes, i el 54,90% restant, dones. Cal remarcar que, tot i que es continua atenent més dones que homes, tot i que la tendència és que s’igualin ambdós col·lectius.

Pel que fa a la situació legal d’aquestes persones, un 26,64% estan en situació irregular, el 27,29% tenen DNI, i el 43,83% tenen permís de residència. D’aquestes dades es desprèn que augmenta el nombre de persones amb nacionalitat espanyola en un 5% respecte l’any anterior. També se’n deriva que el nombre de persones irregulars ha disminuït un 11%. De tot plegat se n’extreu que continua havent-hi un nombre elevat de persones irregulars que amb la crisi ho tenen més difícil per a la seva integració i que augmenta el número de persones autòctones, ja que la crisi cada cop afecta més capes de la societat.

Per grups d'edat
El més nombrós és el d’adults, amb el 47,36% dels casos, i el grup menys nombrós, el de persones grans, que representa el 2,82% dels casos atesos. A més, s’atén un 18,09% de joves, i un 31,73% de menors. La proporció ve a ser com la de l’any 2010, el que significa que es continuen atenent moltes persones amb menors a càrrec. Si ho vinculem amb la seva situació familiar, podem veure com un 26,7% són persones soles, un 34% són parelles amb fills i el 23% són famílies monoparentals. S’ha pogut observar que el nombre de mares soles amb infants i de parelles amb fills ha augmentat respecte a anys anteriors.

Per nacionalitat
Un 1,25% són persones comunitàries; un 26,09% són espanyols i el 72,43% són persones extracomunitàries. D’aquestes dades es desprèn que hi ha hagut un augment representatiu de persones espanyoles que han necessitat l’atenció de Càritas a Sant Cugat, i el nombre d’extracomunitaris s’ha reduït en un 4%.

Els projectes

Càritas Sant Cugat porta a terme diferents projectes amb la voluntat de poder atendre i donar solucions a les persones que estan vivint una situació complicada. El projecte més recent és El Recer, que engloba el tradicional Rebost i el Menjador Social, de recent creació. A El Rebost s’han atès 450 famílies cada mes, beneficiant-se un total de 750 famílies (1.900 persones). Al Menjador Social, i gràcies a la feina de l’empresa Càtering Campos Estela, s’han pogut atendre 16 persones, de les quals 11 són homes i 5 dones.

Els ja coneguts projectes d’El Talleret i l’Ajuda’m a créixer ha atès 27 dones i 27 infants, i amb el Programa Proinfància, en conveni amb 'la Caixa', s’han pogut tramitar 344 ajuts econòmics que han beneficiat 174 infants de la ciutat.

Tallers i cursos formatius
Han assolit un èxit remarcable. En el Taller de Conversa per aprendre la llengua castellana, han participat 65 persones. Amb el Reforç Escolar, 21 nois i noies han estat atesos a Càritas. El servei d’Orientació sociolaboral per a dones ha ofert 6 cursos, en els quals han participat 53 dones, de les quals 51 ha obtingut el certificat, passant a formar part de la borsa de treball de 161 ofertes, de les quals se n’han pogut cobrir 67. Pel que fa al curs d’orientació sociolaboral per a homes, durant el 2011 s’hi han format 37 homes. En els Tallers han participat 26 persones i 30 han après el nivell bàsic de català. Tot plegat, sense deixar de banda la campanya Un nen, una joguina, i la gran tasca de sensibilització i la feina dels voluntaris.

Entrevistem a la preidenta de Càritas, Amèlia de Juan
Coneixem com ha anat el 2011. Com es presenta el 2012?
En la mateixa línia que el 2011, està la cosa molt complicada. Realment ja no és un tema de números. El que estem veient és que la situació de les famílies cada cop és pitjor; ja no és aquelles dades que nosaltres podem dir numèriques, sinó que el que ens preocupa és la situació de les persones. Cada cop trobem més famílies que deixen de tenir el subsidi, no arriben prestacions públiques perquè hi ha retallades... i això fa molt fràgil la situació de la gent. I veiem que les situacions són molt complexes, i realment és un moment molt difícil.

Sant Cugat es coneixia com una ciutat sense pobres. Ara que veiem que sí que n’hi ha, la ciutadania està responent com s’esperava?
Han anat creixent el nombre de donacions, ha anat creixent el nombre de voluntaris... Perquè penso que la solidaritat no és només econòmica, sinó que hi ha gent que aporta el seu temps, el seu saber fer, i això té un valor molt important, i a veure, 114 voluntaris, són molts voluntaris, vull dir que en aquest sentit estem molt contents. Però esclar, no ens queda altre remei que dir que hauríem de ser més, en el sentit que cada cop les necessitats són més i necessitem ampliar més aquesta capacitat de recursos econòmics i de recursos humans, però que estem contents, sense cap dubte, de la resposta que està donant la ciutat.

Pel que fa al projecte més nou, el Menjador Social, com està funcionant?
El menjador va començar a finals d’octubre i realment n’estem molt contents. Realment s’està fent un procés d’acompanyament molt bonic, els voluntaris estan molt implicats, i jo crec que s’està fent una feina molt maca. En aquest sentit, és un projecte que a nivell de volum de persones no és un projecte gaire nombrós, però sí que és un projecte en el qual la feina que es fa és molt significativa.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem