El bàsquet santcugatenc demana un 'tracte igualitari' en el repartiment de pistes cobertes

La síndica de Greuges de Sant Cugat recomana a l'Ajuntament aplicar el principi d'igualtat i no discriminació de tots els ciutadans a l'hora d'utilitzar els equipaments esportius

El Qbasket Sant Cugat i la Unió Esportiva Sant Cugat s'han unit per continuar amb una proclama històrica, i és que ambdós clubs consideren que l'Ajuntament els perjudica greument en la distribució de pistes cobertes per a la realització dels entrenaments. Segons manifesten les 2 entitats de bàsquet, "s'està incomplint, reiteradament, els acords adoptats respecte a la distribució d'horaris en les instal·lacions esportives municipals, amb una desigualtat respecte d'altres pràctiques esportives".

Actualment, entre els 2 clubs, sumen un total de 70 equips i 700 jugadors i assenyalen que un 70% dels entrenaments dels seus equips es realitzen en pista descoberta. És per això, que tant el Qbasket Sant Cugat com la UESC demanen "un tracte d'igualtat i equitatiu respecte a la distribució de les pistes cobertes, per a poder dur a terme i fer ús de les instal·lacions esportives municipals".

La proclama ha tornat a revifar, després que un jugador del Qbasket Sant Cugat rellisqués en un entrenament en una pista descoberta de l'Institut Escola Catalunya i passés 2 dies en la Unitat de Cures Intensives, després de ser diagnosticat amb un traumatisme cranioencefàlic amb fractura de l'os temporal. Amb això, Jordi Llagostera, membre de la junta directiva de la UESC i com interlocutor del Qbasket Sant Cugat, va presentar una queixa a la síndica de Greuges de Sant Cugat respecta aquest tema.

Més info: Un jugador del Qbasket passa 2 dies a l'UCI, després d'una relliscada entrenant

Helena López Macho, síndica de Greuges de Sant Cugat, un cop analitzat els fets, ha emès un informe recomanant a l'Ajuntament de Sant Cugat adoptar "les mesures que resultin necessàries per garantir l'aplicació efectiva del principi d'igualtat i no discriminació de tots els ciutadans del municipi, a l'hora d'utilitzar o fer ús de les instal·lacions esportives municipals, tant cobertes com descobertes, i això amb independència de la disciplina esportiva que es pogués practicar".

El debat arriba al Ple Municipal

La polèmica, a més, va anar amb escreix, després que el tinent alcalde Pere Soler (PSC) indiqués que el Qbasket Sant Cugat no havia informat l'Ajuntament de Sant Cugat de la relliscada del jugador, en la tertúlia política El Gall del Monestir de Cugat Mèdia, el darrer 8 de febrer. El club blau-i-negre, no obstant això, desmentia aquestes acusacions en un comunicat en les seves xarxes socials.

 


D'altra banda, i en aquesta mateixa tertúlia política, Pere Soler demanava plantejar el model esportiu de Sant Cugat: "Les entitats de Sant Cugat haurien de créixer si no poden absorbir la gestió dels seus propis equips? Ho dic perquè el bàsquet va creixent i hauríem de preguntar a la ciutat si està disposada a destinar 5 o 6 milions d'euros per construir un pavelló perquè es realitzi la pràctica d'un únic esport. Hem de plantejar si estem disposats a gastar cada any entre 5 i 10 milions d'euros en la construcció de pavellons que després no tenen una devolució social i no hi ha un gaudi de tota la ciutadania".

El debat, així, va ser traslladat al Ple Municipal durant l'audiència pública, que es va celebrar el dilluns 20 de febrer. Amb això, Carles Subirà, pare de 2 nens que juguen a la UESC, va respondre les declaracions del primer tinent d'alcaldia: "Ens trobem perplexes que els membres de govern es preguntin fins a quin punt han de créixer les entitats si no poden absorbir els seus equips. Nosaltres ens preguntem fins a quin punt les ciutats han de créixer, si no poden absorbir els equipaments per als seus ciutadans". Subirà, a més, va plantejar un seguit d'alternatives per poder fer entrenaments en espais coberts: "La ZEM La Guinardera té 6 cistelles que estan agafant pols, es poden cobrir espais oberts o es poden llogar naus abandonades per instal·lar pistes de bàsquet. Hi ha solucions factibles que es poden fer a un cost més baix que la construcció d'un pavelló".

Més info: Can Cabassa i les entitats de bàsquet del municipi han centrat l'audiència pública

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla (ERC Sant Cugat), va assenyalar durant l'audiència pública que les alternatives plantejades per Subirà no eren una solució: "Les alternatives plantejades no són viables, i és que per tenir un espai perquè els joves practiquin esport ha d'haver-hi uns requisits tècnics de seguretat o salubritat". Ingla, a més, va fer referència al promès pavelló de bàsquet: "Ja tenim el projecte executiu, però un pavelló de 10 milions no es fa així com així. La ciutat ha doblat la seva població i per l'administració és molt difícil donar una resposta ràpida en forma d'equipaments, però és per això que donem alternatives perquè els nens puguin practicar l'esport en pavellons i patis d'escola". Amb tot, l'alcaldessa es va comprometre a seguir treballant per buscar alternatives per la pràctica esportiva: "Ajudem-nos a avançar per buscar alternatives, amb el compromís de mantenir espais municipals per la pràctica esportiva".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem