264 balladors de Gitanes conquereixen la plaça d'Octavià

El Carnaval de Sant Cugat viu aquest dissabte, 6 de febrer, el tradicional Ball de Gitanes

“El Ball de Gitanes és la mofa d’un casament. La primera parella són els nuvis, la segona parella són els padrins, i la resta són tots els convidats”. El Ball de Gitanes és un ball popular de Carnaval que havia quedat descontextualitzat i reduït als esbarts. A Sant Cugat es ballava per Festa Major, a la Festa de Tardor, però no quan li tocava, que era per Carnaval.

És un dels balls amb més tradició del municipi. De fet, hi ha referències escrites de gitanes més antigues que del Paga-li, Joan, el ball tradicional de Festa Major. “L’any 1998, l’Esbart el va començar a recuperar per Carnaval, amb la intenció d’obrir-lo i que tornés a ser popular. Però només el ballaven gent de l’entorn de l’Esbart”, explica Quim Pla. “Per recuperar-lo vam fer recerca”, continua Eva Navarro. “Vam anar a la casa de Vila i Trabal, vam parlar també amb la Josefina Roma, que és antropòloga”. El ball que es balla ara és similar al d’abans: “El ball és el mateix, el que passa que s’han fet modificacions”, afegeix Pla. “No és el mateix que ballin 20 persones que en ballin 200”.

Des que la Comissió de Ball de Gitanes va agafar l’encàrrec d’organitzar assajos i popularitzar el Ball de Gitanes, el creixement ha estat exponencial. En poc menys d’una dècada, un ball que ballaven només alguns membres de l’Esbart, ara el ballen més de 250 persones. Concretament, en l’edició d’aquest 2016 seran 264 balladors. “Cada any ens emportem una sorpresa”, reconeix Esther Madrona, qui també és membre de la Comissió de Ball de Gitanes. “Cada any pensem que frenarà i no ho fa. La gent demostra que té ganes d’implicar-se”.

El Ball de Gitanes és un ball molt arrelat al Vallès, tant Occidental com Oriental. Són moltes les poblacions de l’entorn que també el ballen. Alguns per Carnaval, i altres, com per exemple a Rubí, que és un dels més populars, per Festa Major.

Les Gitanes tornen a la plaça

Aquest any hi haurà 264 balladors FOTO: Lali Puig

Aquest dissabte, les Gitanes tornen a ser les protagonistes del matí amb les cercaviles i el Ball de Gitanes a les 13 hores a la plaça d'octavià. Ja a la tarda se celebrarà el concurs de comparses.

El dia acabarà amb el Ball de Carnaval al pavelló municipal amb l'Orquestra Cimarron.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem