Arrenca una setmana de poesia amb l’homenatge a Gerard Vergés

El poeta tortosí ha estat el protagonista de la primera jornada del Festival de Poesia de Sant Cugat

Mercè Conesa ha lliurat a Vergés l'escultura de Manuel Cusachs. FOTO: C.Caballé Mercè Conesa ha lliurat a Vergés l'escultura de Manuel Cusachs. FOTO: C.Caballé
L'actor Jordi Bosch ha recitat poemes del Poeta d'Honor. FOTO: C.Caballé L'actor Jordi Bosch ha recitat poemes del Poeta d'Honor. FOTO: C.Caballé
La tortosina Montse Castellà ha cantat Gerard Vergés. FOTO: C.Caballé La tortosina Montse Castellà ha cantat Gerard Vergés. FOTO: C.Caballé
El vestíbul del Teatre-Auditori s'ha quedat petit per homenatjar Vergés. FOTO: C.Caballé El vestíbul del Teatre-Auditori s'ha quedat petit per homenatjar Vergés. FOTO: C.Caballé
Poesia a cau d'orella. FOTO: C.Caballé Poesia a cau d'orella. FOTO: C.Caballé
Gerard Vergés, un gran Poeta d'Honor. FOTO: C.Caballé Gerard Vergés, un gran Poeta d'Honor. FOTO: C.Caballé
Descobrint el món de Gerard Vergés. FOTO: C.Caballé Descobrint el món de Gerard Vergés. FOTO: C.Caballé
El vestíbul del Teatre-Auditori ha acollit aquest diumenge l’acte inaugural de l’onzena edició del Festival de Poesia de Sant Cugat. Un festival que, fins al dia 26, omplirà els carrers i els espais de la ciutat de poesia. Un Festival que, un any més, “vol reivindicar que la paraula poètica és més necessària que mai”, tal i com ha dit la periodista i presentadora de l’acte, Marina Romero.

L’acte ha comptat amb la presència del Poeta d’Honor d’aquesta edició, el tortosí de 80 anys Gerard Vergés, acompanyat per familiars i amics que han volgut estar al seu costat en un dia tan especial.

Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes (coorganitzadora del Festival juntament amb l’Ajuntament de Sant Cugat) ha dit, en referència a Vergés que “és un dels escriptors més alts, tot i que l’obra no sigui molt extensa”. En aquest sentit, ha apuntat que Vergés “viu tranquil, a Tortosa, deixant que la vida corri” i aportant la seva poesia, com ha dit, d’una manera especial.

Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat, ha garantit que “no tinc cap mena de dubte que hi haurà una dotzena edició del Festival”, ja que, com ha apuntat, “el compromís de Sant Cugat amb la cultura ve de lluny, i va per llarg”. Igualment, ha deixat clar que “aquesta ciutat té la voluntat d’esdevenir la capital de la poesia catalana” perquè, com ha remarcat, “tindrem pocs recursos, però de voluntat ens en sobra”.

Emotiu homenatge

Després del torn de parlaments, Gerard Vergés ha dirigit unes paraules d’agraïment a tots els assistents, tot dient que “ja parlaré de la meua obra demà”, i com ja és tradicional amb ell, ha volgut donar “una forta abraçada a tots” per agrair el privilegi de ser el Poeta d’Honor d’aquest Festival.

Tot seguit, Mercè Conesa li ha fet entrega de l’escultura que l’artista local, Manuel Cusachs, ha fet especialment per al poeta, i que en representa la seva voluntat i la seva poesia.

L’homenatge ha continuat amb el recital de poemes de Vergés a càrrec de l’actor santcugatenc Jordi Bosch qui, entre d’altres, ha recitat el poema Fràgil com el vidre de la memòria, que ha fet emmudir els assistents. També s’ha encarrega de robar un somriure amb Juguesca, tot fent que el públic participés del recital “afegint un la”.

L’acte ha finalitzat amb el concert de la també tortosina Montse Castellà, qui ha interpretat temes dels seus treballs discogràfics en els que Vergés hi té un paper protagonista, ja sigui com a autor dels poemes que ella ha musicat, o com a font inspiradora de les lletres de les seves cançons.

Montse Castellà ha remarcat “l’honor que suposa ser de la gran Terra de l’Ebre”, i ha recordat que un cop, algú va dir que “Tortosa era de color massana”. Finalment, junt amb la Factoria Mascaró, ha interpretat “Lo meu Poble, sense deixar de fer referència al “lèxic que molts cops perdem”, i ha destacat que, el muntatge té la voluntat “d’agrair que des de Sant Cugat es posi la ploma d’un ebrenc a l’alçada dels del centre del país”. Castellà ha finalitzat tot dient que “reconeixent la seva figura, també reconeixen a tots els que sentim les Terres de l’Ebre”.

Inauguració
L’acte inaugural de l’IXè Festival de Poesia de Sant Cugat ha finalitzat amb la inauguració de l’exposició dedicada al poeta. La Biblioteca Central Gabriel Ferrater acull Jo sóc aquell que em dic Gerard. Un recull de textos, imatges, i figures representatives de la vida de Gerard Vergés.

En el trajecte del Teatre-Auditori fins a la biblioteca, els actors, actrius i alumnes dels Tallers de Teatre Sílvia Servan han obsequiat els passejants amb Poesia a cau d’orella.

I dilluns...

El Festival acollirà dilluns, a la Biblioteca de Mira-sol la conferència Gerard vergés. Una mirada sobre la seva obra, en la que hi serà present el poeta d’honor i el seu amic Jesús Massip, junt amb Josep Sebastià Cid, a les 19 hores.

A més, a les 21 hores es presentaran les bases del XI Premi de poesia de Sant Cugat a El Mesón, on també es presentarà Una pedra sura, premi d’aquesta passada edició, i obra de Jaume Subirana.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem