Comencen les obres de consolidació de la muralla est del Monestir

Els treballs duraran entre 3 i 4 setmanes i suposaran un cost de 28.600 euros

Aquesta setmana han començat els treballs de consolidació de la muralla est del Monestir de Sant Cugat, la que dona a l'avinguda de Francesc Macià. Uns treballs que, com ha explicat Joan Closa, cap de servei de patrimoni local de la Diputació de Barcelona, consisteixen en "una actuació preventiva d'urgència, prèvia a la redacció del projecte de rehabilitació de la muralla, per garantir l'estabilitat d'aquells elements del conjunt que tenen risc de despreniment".

Durant les 3 o 4 setmanes que està previst que durin els treballs també s'estudiarà la muralla. "Arqueòlegs, historiadors, arquitectes i tècnics estudiaran la pedra i la muralla, fet que permetrà, amb aquest coneixement previ, fer un projecte per restaurar pròpiament la muralla amb les garanties que mentre redacta el projecte, es liciten les obres i s'executen, la muralla es mantindrà dempeus com la tenim avui", ha detallat Closa.

La visita d'obres s'ha celebrat aquest 18 de gener FOTO: Artur Ribera

Aquesta part de la muralla és de les més antigues del conjunt. Com ha recordat Closa, "està documentada el 1383, i ha estat reconstruïda com a mínim 3 o 4 vegades, segons la documentació". En aquest sentit, "el projecte ha d'intentar recollir tota aquesta història, i la recuperació de la muralla ha de permetre que aquesta història pugui llegir-se a través de l'actuació".

Les obres, a càrrec de la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de l'Ajuntament, suposen una inversió de 28.600 euros.

Les obres duraran 3 o 4 setmanes FOTO: Artur Ribera

Per part de l'equip de govern, Carmela Fortuny, tinenta d'alcalde de Cultura, ha remarcat que aquest és "un pas ferm endavant" en la preservació del conjunt monumental que arriba just després de resoldre el conflicte per la propietat d'aquest.

"Cal fer valdre que, com a equip de govern, defensem en el nostre pla d'actuació municipal la preservació, la cura i la identitat amb aquest conjunt monumental, i ja fa mesos que hi treballem amb aquesta comissió gestora que ja fa més d'un any i mig que es reuneix, i aquest és un dels primers resultats", ha remarcat Fortuny.

Suposarà una inversió de 28.600 euros FOTO: Artur Ribera

En la mateixa línia, ha remarcat que aquest és un primer pas actuant en aquelles parts que són més urgents, però ha recordat que per a aquest mateix 2017 s'ha destinat una inversió de 500.000 euros "destinats a preservar la muralla, el temple, la casa abacial i el claustre".

"Com diuen els experts, el Monestir sempre l'estarem cuidant i rehabilitant. És un camí que no té retorn, i avui és un orgull presentar aquesta primera actuació".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem