Desencallat el futur de La Unió amb l'aprovació dels socis de dissoldre el consorci

Els socis de La Unió han donat llum verda a liquidar el consorci amb l'Ajuntament, fet que generarà una divisió horitzontal i el repartiment d'espais

La Unió Santcugatenca acceptarà la proposta de l'Ajuntament de Sant Cugat de liquidar el consorci establert en el 2017 amb l'objectiu de repartir-se la propietat dels espais i treballar per la gestió cultural, després que els socis de l'entitat santcugatenca votessin a favor d'aquesta liquidació en l'Assemblea de l'entitat, celebrada el dissabte 13 de març al Celler Modernista.

En aquesta proposta de liquidació, La Unió Santcugatenca disposarà de la titularitat d'un 26% de l'espai (el bar, les sales polivalents, els despatxos, les sales de cos i les sales de reunions), mentre que l'Ajuntament, amb un 69% de la propietat, serà titular de la Sala Clave, la Sala Teatre, els rebedors i els camerinos. D'altra banda, l'accés a la Sala Clave i entitat serà de titularitat compartida.

Més info: L'operació per salvar La Unió

Aquesta liquidació suposarà començar a treballar per la gestió cultural, ja que no es pot lligar via la liquidació del consorci. La proposta de l'Ajuntament és firmar un conveni de gestió cultural, un conveni de 4 anys i renovable, atès al dret públic pel qual es regula l'administració.

IMG 5712

Assemblea de La Unió Santcugatenca. FOTO: Nielo Ballart



Així ho ha explicat David Pujol, president de La Unió Santcugatenca: "Els socis han aprovat la proposta de l'Ajuntament de liquidar el consorci i autoritzen a la Junta Directiva a seguir negociant amb l'Ajuntament el repartiment de la propietat i els nous convenis de gestió cultural. Per a nosaltres és vital tenir el suport dels socis per seguir amb aquesta línia".

Més info: El Govern sobre La Unió: entrada aviat, dissolució del Consorci i propietat horitzontal

A més, Pujol ha volgut remarcar que l'entitat ha fet un pas endavant per poder reprendre la seva activitat cultural: "L'alcaldessa Mireia Ingla, en un consell del consorci celebrat el passat novembre, ens va dir que podríem entrar immediatament a La Unió. Nosaltres avui hem fet la nostra part, tenim aprovació del soci i a partir de demà volem que ens obrin les portes".

D'altra banda, Ferran de Juan, nou vicepresident de l'entitat, ha incidit en la gestió cultural: "Ara començarem a parlar de la gestió cultural amb l'Ajuntament, que és la base de La Unió. Entenem que amb això no hi haurà problemes i que la voluntat de tot ajuntament serà mantenir les entitats, que són la base de tota la cultura de Sant Cugat".

Moment de la votació per dissoldre el consorci entre La Unió Santcugatenca i l'Ajuntament. FOTO: Nielo Ballart

Moment de la votació per dissoldre el consorci entre La Unió Santcugatenca i l'Ajuntament. FOTO: Nielo Ballart



Amb tot, la proposta de liquidació del consorci amb l'Ajuntament ha estat aprovada amb 72 vots a favor, 2 en contra, 3 abstencions i 3 blancs en una Assemblea que també s'ha pogut seguir telemàticament i en la qual s'han aprovat el compte de resultats i balanç d'activitats dels anys 2019 i 2020, el pressupost i projecte d'activitat del 2021 i la ratificació de la renovació de càrrecs de sotspresidència i secretaria. A més, s'ha ratificat el canvi del logo de l'entitat.

Nou logo de La Unió Santcugatenca. FOTO: Cedida

Nou logo de La Unió Santcugatenca. FOTO: Cedida

El naixement del consorci amb l'Ajuntament

La supervivència de La Unió i la seva seu històrica estava en risc i només el suport de l'Ajuntament podia evitar una possible desaparició i embargament. És per això que es van obrir reunions per estudiar com es podia reconduir la situació i, a finals de 2013, es va signar un conveni de col·laboració entres les dues parts pel qual l'entitat es podia quedar l'edifici en propietat.

D'aquesta manera, el consistori posaria més de set milions d'euros a canvi que el nou teatre s'obrís a la ciutat i la propietat fos compartida. I La Unió cedia el solar, valorat actualment en 1,8 milions d'euros. Tot plegat es va plasmar en la creació d'un consorci entre les dues parts i oficialitzat el 2017. Es preveia que al cap de 50 anys, l'edifici tornés a mans de La Unió. Mentrestant, l'entitat podria fer ús de la majoria de sales per les activitats de les seccions.

Més info: La Unió Santcugatenca, entre "l'espasa i la paret"

Per fer aquest pas, era imprescindible plantejar una reforma integral de l'edifici, ja que no complia les mesures de seguretat dels teatres i la seva situació era molt precària. Finalment, les obres es van iniciar a finals de 2017, amb la previsió inicial que s'allarguessin dos anys. Des de llavors, La Unió estava sense seu i s'ha hagut d'estar dos anys en altres espais, com la Casa de Cultura o el Teatre de Mira-sol.

No obstant això, la situació va canviar i és que el govern va explicar que el consorci no era viable i comptava amb irregularitats en la constitució, segons els informes de la Intervenció i Secretaria General de l'Ajuntament. És per això, que el consistori va oferir establir una fórmula jurídica de propietat horitzontal de la seu amb La Unió. Tanmateix, tot i l'aprovació de la nova proposta plantejada per l'Ajuntament, una proposta que donarà sortida al conflicte i a la viabilitat, des de La Unió també s'ha manifestat que no se senten ben tractats pel consistori i alguns socis de l'entitat han parlat de "xantatge".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem