La Unió Santcugatenca, entre "l'espasa i la paret"

La Unió denuncia que l’Ajuntament de Sant Cugat vol dissoldre el Consorci entre les dues entitats sense definir una nova proposta per gestionar la remodelada seu de La Unió

La Unió, entitat amb 120 anys d'història de Sant Cugat, es troba en un moment crucial pel seu futur. Després d’una època de perill d’embargament i desaparició, un acord el 2013 amb l’Ajuntament va permetre eixugar deutes i remodelar un seu en estat molt precari.

El Consistori posaria més de set milions d’euros a canvi que el nou teatre s’obrís a la ciutat i la propietat fos compartida. I La Unió cedia el solar, valorat actualment en 1,8 milions d'euros. Tot plegat es va plasmar en la creació d’un Consorci entre les dues parts i oficialitzat el 2017. Es preveia que al cap de 50 anys, l’edifici tornés a mans de La Unió. Mentrestant, l'entitat podria fer ús de la majoria de sales per les activitats de les seccions.

L'origen del problema: L'operació per salvar La Unió

Més info: L'operació per salvar La Unió

Un Consorci "inviable"

Però la situació ha canviat: el govern explica que el Consorci no és viable, segons els informes de la intervenció de l'Ajuntament, i s’ha de dissoldre. La seva proposta és establir una fórmula jurídica de propietat horitzontal de la seu amb La Unió. Segons l'alcaldessa Mireia Ingla, el problema és la "mala gestió i deixadesa" de l'anterior govern. Els informes de l'interventor i la secretaria, afegeix, "confirmen la inviabilitat del Consorci i la necessitat de liquidar-lo". La falta de pressupost anual i d'un projecte de viabilitat econòmica pel Consorci són dos dels motius.

Més info: El Govern sobre La Unió: entrada aviat, dissolució del Consorci i propietat horitzontal

"Xantatge i coacció".

Però l’entitat no ho té gens clar. El president, David Pujol, explica que l’Ajuntament no ha detallat aquesta nova fórmula, ni el repartiment de la propietat ni la gestió de l’espai.

“Ens demana que acceptem la dissolució i després establiríem les condicions”, denuncia Pujol, que assegura que no poden “firmar un xec en blanc”: “No ens diuen les condicions i ens estan pressionant perquè acceptem dissoldre el Consorci”.

Aquesta pressió, segons el president, es tradueix en un “xantatge” i “coacció”: “L’edifici està acabat i ens diuen que podem entrar, si acceptem la dissolució del Consorci”. “Ens posen entre l’espasa i la paret”, afegeix.

La preocupació de La Unió

El temor de La Unió si es dissol el Consorci sense un nou acord, és que l’entitat perdi tota capacitat de decisió sobre l’espai o es pugui posar en risc el futur econòmic. “Amb el 10 o 15% de la propietat, no podrem garantir espai per les entitats Seria un desastre”, explica Pujol. Però no és l’únic problema.

“No podem acceptar la dissolució del consorci sense saber si podrem assajar”

Pujol explica que troben a faltar una proposta cultural i artística per l’espai, que especifiqui com es gestionarà. “L’Ajuntament està convertint un projecte cultural i de viabilitat d’una entitat com La Unió, en una operació immobiliària”, sentencia. “No podem acceptar la dissolució del consorci sense saber si podrem assajar”, resumeix David Pujol.

En la proposta de propietat horitzontal de l'Ajuntament tampoc s'explica com es dividiran les despeses entres les dues parts, com es distribuirà el cost del manteniment o de futures inversions. Un aspecte que també s'ha posat en dubte en el Consorci, ja que l'interventor de l'Ajuntament hauria apuntat que no estava clara la distribució de les despeses.

"S’està omplint de pols"

“Fan xantatge i coacció. Si acceptem la dissolució, ens permeten tornar a La Unió. Si no, no”, lamenta David Pujol, que afegeix: “L’edifici està tot acabat excepte l’interior del teatre. Des de fa un any s’està omplint de pols”. A més, si la nova relació cultural s’estableix a través de convenis, aquests no poden ser superiors als 4 anys.

“Potser arriba un altre govern i no ens deixa espai”. Amb tot, insisteix en la necessitat que l’Ajuntament defineixi la seva proposta.

Com resoldre el problema?

La proposta de de La Unió passa per corregir els “errors” que el govern anterior va cometre en la confecció del Consorci, com per exemple no fer un estudi de viabilitat econòmica, no elaborar pressupostos... “Demanem que ens diguin aquelles coses que no són correctes i es corregeixin, no dissoldre’l”, apunta Pujol, que considera que un consorci és la forma idònia per gestionar l’espai. 

“Si al moment de fer el Consorci, l’Ajuntament no ho va fer bé; és responsabilitat de Carmela Fortuny. Del 2019 fins ara, de Mireia Ingla. Estem pagant els plats trencats de la mala gestió del govern anterior i la gestió dubtosa de govern actual”, lamenta David Pujol.

L'origen del problema: L'operació per salvar La Unió

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem