L'any en què les entitats de cultura popular es van plantar per seguir creixent

La vida cultural a Sant Cugat s'ha caracteritzat el 2016 pel creixement de les entitats i l'aposta pels nous equipaments

La cultura a Sant Cugat ha seguit sent aquest 2016 un dels plats forts de la ciutat. D'una banda, les entitats de cultura popular i tradicional han seguit creixent, estrenant locals, celebrant aniversaris, i organitzant activitats que han mobilitzat la ciutadania. D'altra banda, equipaments com el Teatre-Auditori han continuat sent referents al país.

Tampoc hi ha faltat la poesia, ni l'art, amb noves iniciatives com la biennal d'escultura de Valldoreix, i refermant propostes consolidades com les Jornades de Patrimoni Viu.

Amb tot, però, no hi ha faltat la polèmica, majoritàriament per l'ús de l'espai públic. Una polèmica que vivia enguany el seu punt àlgid durant la Festa Major, quan les entitats van aturar l'Esclat de Festa Major, el dia de Sant Pere, per reivindicar, davant les autoritats i els santcugatencs, un millor tracte per part de l'administració.

El 2016 per a les entitats

25 anys de Bastoners de Sant Cugat FOTO: Lali Álvarez

La cultura popular i tradicional ha seguit creixent a la ciutat durant l'any 2016. Els Bastoners de Sant Cugat iniciaven la celebració dels seus 25 anys amb activitats pensades per implicar la ciutadania, com la Diada Bastonera. Per la seva banda, els Diables de Sant Cugat estrenaven nou local social, mentre que els Castellers treballen per fer possible un nou local per a la colla.

Els Geganters presentaven per Festa Major un nou membre de la família, el Monjo, i els Caparrots han recuperat enguany el Caparrot de l'any, que aquest 2016 ha distingit la directora teatral Dolors Vilarasau.

Un any en què, a més, la Coordinadora d'Entremesos de Cultura Popular i Tradicional Catalana de Sant Cugat portava fins a la ciutat l'exposició "La Festa Popular. La Catalanitat Cívica", i els Trabucaires organitzaven la IX Trobada de la Dona Trabucaire de Catalunya a la ciutat.

Amb tot, la controvèrsia també ha estat present durant l'any. L'ocupació de l'espai públic ha generat certs malestars entre veïns i entitats. D'una banda, una problemàtica amb la gestió dels permisos va fer aturar el festival musical Trona al Parc de Ramon Barnils, i va portar a, gairebé, suspendre les activitats paral·leles a la celebració de la Diada Castellera de Sant Cugat. Amb tot, l'acord entre ajuntament i entitats va permetre solucionar aquests conflictes.

Uns conflictes que es veuen reflectit en la constant demanada d'una sala polivalent per a les entitats i de concerts a Sant Cugat que hauria de ser una realitat l'any 2017.

Nous impulsos

Imatge del Claustre del Monestir FOTO: Arxiu

Durant el 2016 s'ha apostat també pels equipaments municipals vinculats al món de la cultura. D'una banda, enguany s'ha constituït la Comissió Gestora del Reial Monestir de Sant Cugat amb l'objectiu de preservar-lo tot reforçant la seva unitat.

Igualment, s'han iniciat les obres per fer que Can Quitèria esdevingui el nou museu tèxtil de referència a la ciutat, amb la figura de Grau-Garriga al capdavant. I la Unió Santcugatenca ja està a punt perquè comencin els treballs d'adequació aquest 2017.

Consolidació

Diumenge de Petits Camaleons  FOTO: Haidy Blanch

Finalment, enguany Sant Cugat ha tornat a ser l'escenari de grans esdeveniments ja consolidats a la ciutat que, any rere any, agafen més força. El tradicional Ball de Gitanes de Carnaval tornava a batre rècords amb 264 balladors (xifra que se superarà aquest 2017), i les Lectures a la Fresca portaven Shakespeare i Guimerà a les places de Sant Cugat.

La vintena edició de la Biennal d'Art Contemporani iniciava novament el seu circuit per Catalunya des de Sant Cugat, i el Festival Nacional de Poesia arribava a la seva 16a edició amb més espais i més activitats.

D'altra banda, el Festival Petits Camaleons arribava al seu sostre amb 6.000 espectadors i mantenint la mateixa qualitat musical en el seu cinquè aniversari, i el Teixim la ciutat aconseguia popularitzar-se concentrant les activitats a la plaça de l'Om.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem