L'EMTSC, l'escola encarregada de recuperar la música tradicional a Sant Cugat

L'Escola de Música Tradicional de Sant Cugat té per objectiu formar als santcugatencs en aquest àmbit de la música

L'Escola de Música Tradicional de Sant Cugat (EMTSC) es va crear ara fa 7 anys. Una entitat, sense ànim de lucre, que va sorgir per tal de promoure la música tradicional així com de formar els santcugatencs en aquest àmbit. 

Una escola però, que va molt més enllà de l'educació musical. I és que un altre dels objectius de l'entitat és el fet de crear sinergies entre l'escola i les entitats de cultura popular locals que necessiten músics per als seus actes. Castellers o Geganters són dos clars exemples d'aquesta connexió. Gran part dels alumnes de gralla o de timbal de l'EMTSC estan vinculats amb Castellers. D'altra banda, en el cas dels Geganters, des de l'escola ofereixen classes d'instrument als membres de la colla. 

D'aquesta manera, tal com expliquen Gemma López i Júlia Solé, membres de la junta de l'entitat, formant a músics, l'EMTSC aconsegueix "que Sant Cugat tingui músics locals i que siguin aquests els que surtin a tocar al carrer. A més, que hi hagi qualitat musical, perquè també forma part de l'espectacle. Finalment, també volem que les entitats de cultura popular es puguin nodrir de músics". 

Actualment l'escola, que ofereix classes de dilluns a divendres al Joan Maragall, compta amb més de 70 alumnes d'entre 3 a 60 anys o més. Una xifra que mostra els fruits de la feina feta en els últims anys.

Tot i això, des de l'EMTSC, que ja té obertes les inscripcions de cara al curs vinent, recorden que els falten alumnes per alguns instruments. El fet és que alumnes de gralla i timbal, els dos instruments més utilitzats per les entitats de cultura popular de Sant Cugat, n'hi ha força. Ara bé, alumnes de sac de gemecs o flabiol, no n'hi ha gaires. Un àmbit en el qual a l'EMTSC li agradaria créixer.

Aquest aspecte es deu a, tal com destaca Júlia Solé, que "els entremesos que tenim a Sant Cugat, tots van acompanyats de gralles i timbals. Els únics que van amb mitja cobla, que és flabiol i sac de gemecs, són entremesos que surten al seguici de Festa Major".

Un pilar important de la Festa Major de Sant Cugat

L'EMTSC durant el Vermut de Canya de Festa Major FOTO: Artur Ribera

Des de la seva creació l'Escola de Música Tradicional de Sant Cugat s'ha convertit en un element bàsic per al desenvolupament de gran part de les activitats de la festa grossa del municipi.

La gestió dels músics del seguici de Festa Major, la preparació del seguici nocturn, les albades de Sant Pere o el Vermut de Canya, són algunes de les cites que porten el segell de l'EMTSC. 

De fet, enguany, per primera vegada, el grup musical que va tocar en l'acte de la Trobada dels Entremesos de Catalunya és un grup format per alumnes i exalumnes de l'EMTSC, el grup Vermuts de Xandri. En aquest sentit Solé es mostra satisfeta amb la creació d'aquesta formació. "És un dels nostres objectius complerts, el fet que es pogués generar un grup autònom". 

Estudiar música per sortir al carrer i formar part de la festa

Imatge dels professors de l'EMTSC FOTO: Lali Puig

L'EMTSC compta amb un projecte educatiu des dels 3 anys. 

Els infants comencen quan tenen tres anys amb la sensibilització musical. Poc a poc se'ls va introduint els instruments tradicionals, així com a la cultura popular i el calendari festiu del territori.

Ja als sis anys, els alumnes fan una roda d'instruments per després poder triar l'instrument amb què es voldran especialitzar. 

A partir d'aquest punt, com explica Solé "és com una escola de música, però tot ho intentem fer de manera molt pràctica, que, tan aviat com pugin, surtin al carrer a tocar. L'objectiu és sortir a fer festa". 

L'EMTSC té obertes les inscripcions per al curs vinent. Totes aquelles persones que hi estiguin interessades poden fer-ho a través de la seva pàgina web o enviant un correu electrònic a emtsc@emtsc.cat.

Un dels objectius futurs de l'entitat és aconseguir tenir un espai propi per acabar de desenvolupar el seu projecte. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem