Millet i Bernal: "El festival Lumínic es concep com una experiència visual única"

Bernat Millet i Amanda Bernal, membres de la coordinadora del festival de fotografia Lumínic

Lumínic omplirà de fotografia carrers, places i espais de Sant Cugat a partir del 21 de març. El primer festival fotogràfic de la ciutat, impulsat per tres entitats culturals, coproduït per l'Ajuntament, i que té com a principal patrocinador Sorea, a més de diferents patrocinadors com el TOT Sant Cugat, que fan que sigui possible. Una oportunitat única per gaudir de la fotografia com mai a la ciutat i que proposa molt més que exposicions.

Què és Lumínic?

Amanda Bernal (A.B.): Lumínic és el primer festival de fotografia a Sant Cugat. Un festival de fotografia d'autor en el qual estan convidats tant fotògrafs d'àmbit nacional com internacional. Un festival que es concep com una experiència visual única per al participant, i que envaeix tota la ciutat.

Bernat Millet (B.M.): També acull artistes emergents, convidant dues escoles de fotografia de Barcelona perquè comencin a donar sortida als projectes dels nous talents.

Defineixin "experiència visual única"?

A.B.: L'objectiu és treure la fotografia de l'espai convencional expositiu, és a dir, treure-la al carrer. Que realment puguem apropar la fotografia al públic general perquè pugui viure de primera mà projectes visuals únics. Creem una experiència.

B.M.: Aquesta és la primera edició, però tenim moltes idees. Volem que l'espectador gaudeixi d'una experiència única a través dels sentits.

Com neix Lumínic?

B.M.: Neix de tres propostes de festival de tres entitats que són Agita Cultura, La Fotogràfica i QgatFoto. Es proposa a l'Ajuntament, i ens proposa unir-nos per fer-ho. Es crea una coordinadora, que és Lumínic, i això porta al Festival.

Com s'ha fet la tria dels noms del festival?

A.B.: Cada any el festival té un fil argumental, i en aquesta edició és "territori i identitat": explorar diferents identitats, explorar diferents territoris, i com s'interrelacionen aquests dos conceptes. Ha estat una selecció on s'ha tingut molt en compte l'equilibri entre homes i dones, perquè és molt important poder fer visible tot aquell treball fotogràfic femení. Que fos àmbit nacional i internacional, i que fossin projectes que despertin aquesta experiència visual única. Que siguin projectes que tinguin una màgia.

"Si volen descobrir nous imaginaris i noves experiències, els convidem que ens acompanyin"

Quina és la filosofia del festival?

A.B.: Un dels punts importants és que sigui inclusiu i participatiu. També té molt pes el pla educatiu del festival, que anirà creixent, per fer activitats a un públic familiar, però també a joves i adults.

B.M.: Un festival que també és sostenible, i vol crear una dinàmica diferent a la ciutat. Juguem amb la geografia de la ciutat posant en llocs claus i amb molta visibilitat aquestes fotografies... Exposar arreu.

Volen acostar la fotografia a Sant Cugat...

B.M.: De la mateixa manera que volem ser un referent fotogràfic internacional, atraient el món professional, també volem acostar les mostres fotogràfiques que triomfen mundialment a Sant Cugat, i a la gent de l'entorn, perquè puguin gaudir de la fotografia.

Per això han previst nombroses activitats més enllà de les exposicions.

A.B.: Volem establir diàlegs al voltant d'aquests projectes fotogràfics, creant sinergies. L'objectiu és relacionar els projectes artístics amb tot el que és més en general, la cultura i altres aspectes socials. És a dir, la fotografia també és un punt de partida per crear un espai de coneixement i de reflexió.

B.M.: El festival dura gairebé dos mesos, però no acaba aquí. Volem promoure la fotografia. Això vol dir crear tallers, exportar exposicions a altres festivals... La sostenibilitat també és això: si tens una obra produïda, fer-la itinerant.

Aposten també pel respecte a l'artista.

B.M.: És molt important que respectem l'artista. Com a artistes i com a fotògrafs, volem respectar tothom que forma part del festival. Això vol dir remuneracions, honoraris, transport... tot allò que puguem facilitar. En el mateix sentit, ens interessa molt produir obra d'artista, perquè així li facilites exposar un treball inèdit, i això dona reconeixement com a festival.

Com es finança el festival, per fer-ho possible?

B.M.: Hem d'agrair a l'Ajuntament tot el suport, i el patrocini de Sorea, a més d'altres patrocinadors.

A.B.: S'ha de descobrir com pot funcionar el sector artístic d'una forma sostenible, i s'han de veure les fórmules i com pot existir.

Quin és l'objectiu?

B.M.: Som un festival de fotografia d'autor, el referent és Arlès. No hi podem arribar de la nit al dia, estem començant. Però hem vingut per implantar-nos i quedar-nos. Som ambiciosos amb aquest projecte. Ens agradaria ser un punt de referència de la fotografia contemporània internacional.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem