Sam Abrams edita l’obra completa de Gerard Vergés

El poeta tortosí, mort el dia de Sant Jordi de 2014, va ser Poeta d’Honor del Festival de Poesia de Sant Cugat l’any 2011

Sam Abrams, poeta, assagista, traductor i crític literari estatunidenc establert a Sant Cugat, ha estat l’encarregat d’editar i curar l’edició completa de l’obra poètica de Gerard Vergés, Poeta d’Honor del Festival de Poesia de Sant Cugat l’any 2011, i mort el 23 d'abril de 2014.

Poesia completa 1982-2014 (Proa) és una obra que inclou els cinc reculls publicats durant tota la vida del poeta (Tortosa 1931-2014), des del seu primer volum, A l’ombra rogenca de la lloba, guanyador del premi Carles Riba de poesia el 1982, passant per Long Play per a una ànima trista (1986), Lliri entre cards (1988), La insostenible lleugeresa del vers (2002) fins a arribar a El Jardí de les Delícies (2014).

En una entrevista a l’ACN, Abrams qualificava Gerard Vergés com un poeta “magnífic i de primera fila” i un escriptor “inclassificable”, propi de la generació que ell anomena “invisible”, com Ràfols-Casamada i Vicent Andrés Estellés. L'especificitat més gran poètica és “parlar de la vida en termes aparentment transparents que no ho són, on s’hi ha d’aprofundir”, descrivia Abrams.

Igualment, reivindicava la necessitat de publicar un “cosí germà d’aquest volum”, reunint l’obra en prosa de Vergés. Una prosa que Abrams defineix com “molt variada”, i que, junt amb les seves traduccions, faria possible copsar tota la creació lideraria del tortosí.

L’obra es publicava el 4 de novembre, i l’edició d’aquesta obra es donava a conèixer el 14 d’abril durant l’homenatge que va rebre Gerard Vergés coincidint amb el primer aniversari de la seva mort. Un acte organitzat per l'Ajuntament de Tortosa i la Institució de les Lletres Catalanes a l'Arts Santa Mònica.

Portada del llibre.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem