400.000 euros per comprar habitatge i destinar-lo a lloguer social

Promusa podrà adquirir habitatges a Sant Cugat per un valor màxim de 80.000 euros

Promusa demanarà un crèdit de 400.000 euros per poder comprar habitatge a Sant Cugat del Vallès i destinar-lo a lloguer social. L'Ajuntament de Sant Cugat autoritzarà l'operació de l'empresa municipal d'habitatge en el ple municipal de febrer. Es tracta d'una operació de crèdit amb l'Institut Català de Finances, amb un interès del 3,25% i a retornar en 300 mesos.

Promusa destinarà els diners per adquirir habitatges, siguin de privats o públics de la Generalitat, per destinar-los al lloguer protegit.  La compra serà per tanteig i retracte i es podrà destinar 80.000 euros per la compra de cada unitat. És a dir, els 400.000 euros serviran per adquirir, com a mínim, sis pisos.

El pressupost municipal de 2019 ja preveu una partida de 2 milions d'euros per l'adquisició d'habitatge a través del tanteig i retracte. Aquesta fòrmula consisteix en què l'Ajuntament o Promusa té la prioritat de compra davant d'un privat. Tot plegat per intentar augmentar el parc d'habitatge públic de lloguer protegit en una de les ciutats més cares de l'Estat espanyol i que provoca, en alguns casos, l'expulsió de santcugatencs.

Més info: El repte de l’habitatge: com evitar l’efecte expulsió

Augment d'habitatge protegit

El 2018, l'Ajuntament va declarar Sant Cugat com a àrea de “tanteig i retracte”. A través d’aquesta fórmula jurídica es demanarà als promotors urbanístics que un 30% dels nous habitatges que es construeixin a la ciutat siguin protegits, ja siguin de venda o de lloguer.

En cas que el promotor no faci cas d’aquesta recomanació l’Ajuntament podrà fer ús del seu dret a “tanteig i retracte”, que li dóna prioritat de compra davant d’un privat. En aquest cas, per tant, l’Ajuntament podria comprar els solars que es vulguin desenvolupar urbanísticament i construir –a través de l’empresa municipal Promusa- les noves promocions d’habitatges per assegurar-se que el 30% es destina a lloguer protegit.

Així mateix, l’Ajuntament també es reserva el dret d’aplicar el “tanteig i retracte” quan es produeixi la compra d’un bloc sencer de pisos per part d’un únic inversor. En aquest cas podria adquirir el 30% de l’immoble per destinar els habitatges a lloguer protegit.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem