El govern ajorna l'aprovació dels pressupostos per falta de suports

Part de l'oposició acusa el govern de Sant Cugat d'adonar-se ara que no tenen majoria absoluta

L'alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny, va ajornar l'aprovació dels pressupostos municipals pel 2019 davant la falta de suports per tirar-los endavant en el ple municipal del 17 de desembre. El govern en minoria del PDeCAT-Demòcrates només havia aconseguit l'abstenció d'ERC-MES i del regidor no adscrit Xavier Cortés, per la qual cosa els comptes no haurien tirat endavant. I és que CUP-PC, Ciutadans, ICV-EUiA, PSC, PP i el regidor no adscrit Dimitri Defranc havien anunciat un vot negatiu després que en dos mesos de negociacions no s'hagués tancat cap acord.

"A deu minuts del ple no tinc la seguretat que aquest pressupost tiri endavant", va justificar l'alcaldessa per ajornar-ne la seva aprovació. Fortuny va voler convèncer els grups de l'oposició afirmant que no comptar amb un pressupost "posa en crisi" inversions previstes, posant d'exemple la cobertura de la piscina del Parc Central i de les pistes de Mas Gener i Sant Francesc, la remodelació de La Unió o la sala polivalent, entre altres. Unes paraules que no van agradar gens a part de l'oposició, que va demanar al govern que assumís la seva responsabilitat de no arribar a acords.

L'alcaldessa va assegurar que obriria una "ronda immediata de negociacions" per tal d'obtenir els suports necessaris i es va mostrar confiada de poder-ho aconseguir. A més, va relacionar la negativa de l'oposició a aprovar els pressupostos amb les eleccions municipals del maig de 2019.

L'oposició demana canvis

El regidor de la CUP-PC Ignasi Bea va criticar Carmela Fortuny per voler responsabilitzar l'oposició per la possible aturada d'alguns projectes si no s'aprova el pressupost. Tot i això, es va mostrar disposat a canviar el seu vot negatiu sempre i quan s'incrementi l'IBI per poder fer front a més inversions, prioritzant la construcció d'habitatge de lloguer protegit.

El regidor de Cs Sergio Blázquez va demanar a l'alcaldessa que entoni el "mea culpa" per "no haver aconseguit que cap grup voti a favor" dels pressupostos. "Haurien d'acostumar-se i adonar-se que no tenen la majoria absoluta. Esperem que tinguin més cintura en la segona ronda de negociacions", ha emfatitzat.

"El fet que hi hagi eleccions en sis mesos no ha de determinar les decisions, sinó la lògica de fer coses millors", ha reivindicat el regidor d'ERC-MES Ferran Villaseñor, que ha demanat al govern que s'obrin a propostes consentides pel conjunt de l'oposició i que "milloren" el pressupost.

"En l'últim pressupost descobreixen que no tenen majoria absoluta"

"En l'últim pressupost descobreixen que no tenen majoria absoluta", ha etzibat el regidor d'ICV-EUiA Ramon Gutiérrez al govern municipal, a qui ha dit que si volen aprovar els comptes s'hauran d'obrir a modificacions i "canviar algunes coses". Des del PSC, Pere Soler ha destacat que han arribat a alguns acords amb el govern pel que fa al pressupost, però que encara no s'han tingut en compte diverses prioritats que els socialistes van posar sobre la taula.

"No tenen garantida l'aprovació del pressupost perquè no han arribat a acords. Amb nosaltres han tingut una conversa que no ha arribat enlloc i que haurien d'haver començat abans", ha assenyalat el portaveu del PP, Álvaro Benejam, que ha demanat al govern més "esforç" amb tots els grups "si de veritat es vol aprovar el pressupost".

Per la seva banda, el regidor no ascrit i membre d'Units per Avançar Xavier Cortés ha reiterat que la seva abstenció suposava un "vot de confiança" i la demostració que no volen "posar pals a les rodes" en l'aprovació d'uns pressupostos que considera que tenen continuïtat amb el programa electoral de Convergència i Unió del 2015. "L'equip de govern és el responsable de cercar els consensos necessaris per aprovar el pressupost", ha reiterat Cortés, que valorarà votar positivament a favor del pressupost si hi ha una actitud favorable del govern a estudiar algunes noves inversions.

Un regidor més

Amb tot, l'alcaldessa va anunciar que intentarien tancar acords el més aviat possible per poder fer un ple extraordinari per aprovar els pressupostos i tenir-los pel gener de 2019. Amb els vots a favor del govern del PDeCAT-Demòcrates i les abstencions d'ERC-MES i Xavier Cortés, el govern necessitarà com a mínim l'abstenció o el vot a favor d'un regidor més.

El Ple Municipal sí que va aprovar les Ordenances Fiscals pel 2019 amb els vots a favor del PSC i el regidor no adscrit Xavier Cortés i les abstencions d'ERC-MES i CUP-PC. Precisament, els republicans i el PDeCAT-Demòcrates han tancat un acord per mantenir també l'abstenció en la votació dels pressupostos, que ha passat en les Ordenances per incrementar l'impost de plusvàlues i crear una nova taxa pels pisos buits.

Més info: Sant Cugat incrementarà l'impost de plusvàlues i crearà una taxa per pisos buits

Més informació
 
Comentaris

Destaquem