La "incertesa econòmica i política" marca el pressupost de Sant Cugat pel 2019

El govern municipal presenta la proposta del pressupost municipal pel 2019 i es fixa com a prioritats "l'habitatge, la seguretat ciutadana, la mobilitat sostenible i el progrés social"

El govern de Sant Cugat ha presentat la seva proposta de pressupost municipal per l'any 2019, amb una xifra total de 132 milions d'euros, 1,9% menys que el 2018. El document s'haurà d'aprovar al ple municipal i el govern necessitarà el suport d'altres formacions polítiques, ja que no compta amb majoria. Els impostos i taxes, inclòs l'Impost sobre Béns Immobles, es congelen i quedaran igual que aquest 2018. A més, per primera vegada s'inclou un anàlisi de perspectiva de gènere sobre la igualtat entre treballdors i treballadores del Consistori.

El regidor d'Economia i Hisenda, Carles Brugarolas, ha definit com a prioritats del pressupost l'habitatge, la seguretat ciutadana, la mobilitat sostenible i el progrés social: "Són necessitats que clarament cal reforçar". La proposta inclou dos milions d'euros per la construcció d'habitatge públic de lloguer, que s'ubicarà a Can Mates, i l'increment d'ajudes per pagar l'habitatge, com els 370.000 euros que es destinaran a ajudes per pagar habitatge, un 36% més que l'any passat. En mobilitat, hi ha un augment del 28% amb millores en el servei del bus urbà, la introducció de transport a la demanda i nous carrils bici, que augmentaran de 35 a 41 quilòmetres.

El capítol d'atenció a les persones contempla un increment del 10% fins arribar als 20,4 milions d'euros, amb un augment del 16% de les polítiques d'inclusió social (en total 2,3 milions d'euros) i un 13% més en atenció domiciliària (2 milions en total). En seguretat, hi ha un augment del 26% en recursos per la policia local, que inclou millores tecnològiques i la instal·lació de més càmeres de vigilància.

"La realitat ens diu que l'economia genera més ocupació, però les situacions precàries cada vegada s'enquisten més", ha argumentat en relació a l'augment de la despesa social. Pel que fa a l'habitatge, el regidor ha assegurat que s'està fent "un esforç molt gran" per garantir l'accés però admet que és una situació complicada: "Hi ha més demanda que oferta".

Conext d'incertesa

Carles Brugarolas ha definit els pressupostos pel 2019 com de "contenció" però "per donar resposta a les necessitats que van sorgint". En aquest sentit, ha reconegut que es preveu un context de més incertesa que exigeix ser més prudent. Per una banda, ho ha atribuït a la "incertesa del mercat immobiliari", la "situació política" i una davallada en les inversions internacionals en grans operacions com la compravenda de grans immobles i que suposaven un ingrés molt important per l'Ajuntament.

"L'economia de Sant Cugat és molt forta"

Tot i això, el regidor d'Economia ha apuntat que "l'economia de Sant Cugat és molt forta i diversificada, no para de créixer en llocs de feina i empresa". "Però l'entorn influeix", ha destacat Brugarolas, que afegia: "Toca ser prudent, hi ha alertes que cal tenir presents".

Inversions

Les inversions per l'any 2019 es preveu que siguin de 10,2 milions d'euros, un 35% menys que l'any passat. Segons Brugarolas, el motiu és que el 2018 es va fer un esforç extraordinari per avançar els quatre milions d'euros per construir l'escola La Mirada i que la Generalitat haurà de tornar.

La inversió més important, d'1,6 milions d'euros, serà pel projecte de remodelació de La Unió, ja en marxa. Altres equipaments previstos són la cobertura de la piscina del Parc Central i les pistes de Sant Francesc i Mas Gener (600.000 euros), millores en el Monestir (300.000 euros) o els nous bucs d'asseig al Casal de Torreblanca (100.000 euros). També es destinaran 100.000 euros més al projecte de sala polivalent dels Cinemes de Sant Cugat i 100.000 euros per redactar el projecte per la construcció d'un nou pavelló de gimnàsia rítimica a la Guinardera.

En el capítol d'urbanització, es vianantitzarà el carrer d'Anselm Clavé per 380.000 euros, es soterrarà cablejat elèctric per 100.000 euros i 200.000 euros per un paquet de millores a la via pública. Una novetat és que els barris de La Floresta, les Planes i Mira-sol veuen com s'augmenten els diners de lliure disposició fins als 100.000 euros per barri.

A més, es destinaran 200.000 euros per nou arbrat, 200.000 euros per la millora de la riera de Can Cabassa i 750.000 euros pel bosc de Volpelleres.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem