El govern local presenta els pressupostos de "la consolidació econòmica"

S'incrementen les inversions, les subvencions a entitats socials i culturals i les polítiques d'atenció a les persones

El tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, ha presentat aquest dimecres, dia 25 de novembre, la proposta de l'equip de govern pel pressupost del 2016. Un pressupost que augmenta un 5,4% respecte al 2015, enfilant-se fins als 125 milions d'euros. D'aquesta manera, es torna als nivells del 2010, tot i que encara queden lluny els 140 milions del 2008. Així ha resumit Brugarolas el pressupost: "Més serveis, més inversió i menys impostos. És possible per la reactivació econòmica de Sant Cugat i la bona salut de l'Ajuntament".

Un pressupost que simbolitza "la consolidació de la tendència de recuperació econòmica": "En l'àmbit local les dades són molt bones". Malgrat tot, el responsable econòmic ha avisat que hi ha 1.500 santcugatencs amb dificultats severes i per aquest motiu s'ha incrementat el pressupost de les polítiques d'atenció a les persones en un 13%, situant-se en els 16 milions d'euros. "No hi ha un increment d'usuaris, però sí una cronificació que demana més ajut públic". En aquest apartat cal indicar que la partida destinada als programes d'ocupació serà menor al 2016, ja que no és segur que l'Àrea Metropolitana faci la seva aportació.

La rebaixa de la càrrega fiscal, l'aposta per l'actual model de ciutat i la voluntat que ningú es quedi enrere són, segons Brugarolas, les prioritats de l'equip de govern plasmades en els pressupostos. Com que CiU ja no disposa de majoria absoluta, el govern necessitarà el suport d'alguna altra formació, cosa que segons el tinent d'alcalde "enriqueix la ciutat".

També cal destacar que un 1% del pressupost, un milió d'euros aproximadament, està obert a la participació ciutadana i es destinaran als projectes que la ciutadania decideixi.

Més inversió i més subvencions a entitats

Com és habitual, la partida destinada als recursos humans és la més elevada, amb un volum total de 35 milions d'euros destinats a pagar nòmines. Pel que fa al pressupost de manteniment de la ciutat (enllumenat, neteja via pública, clavegueram, mobiliari urbà...), la xifra se situa en els 15,9 milions d'euros.

Les inversions pel 2016 es calculen de 18,4 milions d'euros, un increment del 10% respecte a l'any passat. Entre altres, destaquen la construcció del pavelló de la Guinardera (2,5 milions), l'habitatge social de Promusa (3 milions) o les obres d'urbanització i obres de mobilitat (4,7 milions d'euros). A més, també s'inclou una partida de 3,7 milions d'euros per les expropiacions de zones verdes, que Brugarolas calcula que acabaran sent de 7 milions. "Una qüestió que no afluixa", ha lamentat tot recordant que durant el 2015 l'Ajuntament acabarà pagant per expropiacions més de deu milions d'euros.

Les polítiques d'atenció a les persones han augmentat i destaquen l'increment de les subvencions a entitats socials i culturals (d'1,3 a 1,7 milions), de la partida de cohesió social (increment del 30% fins als 5,9 milions) o de les beques menjador (de 600.000 a 800.000 euros).

Com ja es va explicar, la pressió fiscal pels santcugatencs baixarà, ja que el rebut de l'IBI disminuirà un 2,2%.

"Ofegats per l'estat"

El tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, ha deixat la tinència d'alcaldia  FOTO: Artur Ribera

Carles Brugarolas ha denunciat l'"indignant i gravíssim ofec" al que està sometent l'estat a la Generalitat, cosa que "afecta" a l'Ajuntament. I és que els últims anys, el Consistori ha hagut d'incrementar les partides d'educació i inversions que no ha pogut assumir el govern català. Segons Brugarolas, el deute aproximat de la Generalitat amb l'Ajuntament és d'uns 4 milions d'euros.

"L'economia catalana va molt bé, però la de la Generalitat va molt malament. Això ens afecta perquè limita la capacitat del govern català de finançar les administracions locals", ha lamentat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem