El govern de Sant Cugat celebra la sentència contra Lubrizol

El tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà admet que la solució més senzilla seria que Lubrizol reduís la capacitat de les substàncies més perilloses i veu complicat un canvi d'ubicació

La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que anul·la l'autorització ambiental de Lubrizol ha estat ben rebuda pel govern municipal de Sant Cugat. Tot i que la sentència encara es pot recórrer, la valoració és positiva i consideren que s'obre una oportunitat per acabar amb les limitacions urbanístiques que existeixen a l'entorn de l'empresa química, ubicada a Can Magí. Tot plegat arran d'un canvi de la normativa europea, que va fer augmentar la qualificació de perillositat de l'activitat de la companyia.

Més info: El Tribunal Superior de Justícia tomba l'autorització ambiental a Lubrizol

"La valoració és molt positiva. És una sentència que va a favor de Sant Cugat i tindrem una eina més per arribar a una solució amb l'empresa", exposa el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, que afegeix: "El que volem és que l'empresa pugui seguir la seva activitat, però que això no faci que el seu voltant no es pugui desenvolupar amb normalitat". Actualment, existeix un radi de 200 metres en els quals no es poden instal·lar noves activitats ni fer canvis en les activitats existents.

 

Tot i això, Duch admet una certa preocupació per si l'empresa pot acabar marxant si finalment no pot continuar amb la seva activitat com fins ara: "Ens preocupa. És una de les empreses més antigues i té molts treballadors de la ciutat. La voluntat és que l'empresa segueixi, però sense que això afecti a l'entorn".

"Des de l'Ajuntament entenem que hi ha una solució relativament fàcil i que els perjudicis per l'empresa serien menors"

És per això que el govern santcugatenc es vol reunir amb la direcció de Lubrizol i abordar la situació, sempre tenint present que la sentència no es ferma. "Voldrem seure amb l'empresa per veure quina actitud agafen i si som capaços de trobar una solució entre tots", assenyala Duch. Pel govern, la possibilitat més factible seria que Lubrizol s'avingués a reduir la capacitat dels materials més perillosos que gestiona per poder obtenir una nova llicència ambiental i que no es limitin les activitats urbanístiques de l'entorn.

Més info: Empresaris de Can Magí, contra la presència de Lubrizol per la seva "perillositat"

El tinent d'alcalde reconeix que plantejar un canvi d'ubicació sembla molt més complicat, tot i afegir que és una decisió que ha de ser de l'empresa. "Des de l'Ajuntament entenem que hi ha una solució relativament fàcil i que els perjudicis per l'empresa serien menors", afegeix en referència a la reducció de capacitat d'alguns productes químics.

Amb tot, els serveis jurídics de l'Ajuntament de Sant Cugat estan estudiant si es poden demanar algunes mesures cautelars però, de moment, entenen que no es poden donar noves llicències urbanístiques i d'activitat a la zona, ja que la sentència no és ferma.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem