L'oposició demana augmentar l'IBI a aquells qui s'ho poden permetre

Les ordenances que s'aplicaran el 2013 només han comptat amb els vots en contra del PP. Els regidors del PSC, ICV i CUP s'han abstingut

L'esborrany d'ordenances fiscals s'ha aprovat al ple d'aquest dilluns, 15 d'octubre, amb els únics vots favorables de CiU. Tradicionalment, els grups municipals de l'oposició són crítics amb aquest afer, però en aquesta ocasió només el Partit Popular ha votat en contra. L'oposició ha valorat algunes de les propostes de l'equip de govern municipal i la seva voluntat de diàleg.

Álvaro Benejam (PP)
va justificar el vot negatiu del seu grup per la continuïtat de la taxa de clavegueram. Tot i això, els populars es van mostrar satisfets per l'existència de bonificacions per a famílies nombroses a l'Impost de Béns Immobles (IBI).

Ferran Villaseñor (PSC) va proposar una revisió de l'IBI industrial i implantar definitivament la tarifació social aprovada en exercicis anteriors per aplicar l'any passat a Sant Cugat. El portaveu del PSC també es va mostrar coincident amb el PP i va apostar per eliminar la taxa de clavegueram.

Joan Calderon (ICV) va destacar la proposta de l'equip de govern d'aplicar bonificacions a nous comerços que contractin aturats i el fet que existeixi una voluntat de diàleg entre equip de govern i oposició. Malgrat tot, Calderon va insistir en el fet que cal lligar l'IBI a la renda dels santcugatencs i també va demanar que s'apliqui amb fermesa la tarifació social.

Ignasi Bea (CUP) va resumir el seu discurs amb el lema "Qui més té, que més pagui". El representant de la CUP considera bàsic fer pagar el que més s'ho poden permetre per evitar reduir serveis socials i, alhora, que els que menys recursos deixar de contribuir per damunt de les seves possibilitats. Amb tot, Bea va valorar positivament que les ordenandes contemplin propostes positives.

Contractació d'aturats
Amb l'aprovació inicial de les ordenandes fiscals d'aquest dilluns, l’Ajuntament de Sant Cugat crearà per el 2013 una bonificació en la taxa d’obertura d’establiments quan l’empresa mostri un compromís per contractar aturats santcugatencs. Així, si es cobreix el 50% de la plantilla amb personal sorgit del Servei d’ocupació Municipal (SOM), l’empresa s’estalviarà un 50% d’aquesta taxa que acostuma a ser d’entre 1.000 i 1.500 euros de mitjana. Si els treballadors tenen més de 50 anys o menys de 30, la bonificació per treballadors pot arribar al 75%. Finalment, es cobrirà el 100% de la taxa amb un topall de 600 euros per treballador si el contracte és a un aturat de llarga durada.

Menys IBI
El document també s’inclou una rebaixa del tipus impositiu de l’Impost de Bens Immobles (IBI). Com porta fent durant uns anys l’equip de govern, el gravament sobre el valor cadastral dels pisos serà menor i el 2013 passarà del 0’505 al 0’485%. El tinent d’alcalde d’Economia, Carles Brugarolas, recorda que enguany el 2013 tampoc s’instarà la revisió cadastral que determina la base imposable de l’IBI ja que “no està clar que provoqui l’efecte beneficiós que s’espera ja que alguns pisos van continuar pujant de preu del 2005 al 2010. La revisió caldrà fer-la obligatòriament l’any 2015.

Beneficis ambientals
Una altra de les novetats de les ordenances d’enguany són les mesures per a la protecció del Medi Ambient. Destaca la bonificació d’un 10% d’IBI a les parcel·les ques es destinin a usos agrícoles o horts urbans i l’exempció de pagar zona blava i verda als vehicles 100% elèctrics. Per altra banda les empreses es podran estalviar un 25% de l’Impost d’Activitats Econòmiques si s’adhereixin al Programa d’Acords Voluntaris de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic.

Congelar la pressió fiscal

Segons Brugarolas, "l’objectiu és no traslladar la pressió fiscal i les tensions de tresoreria als ciutadans" i per això els increments de les taxes seran del 3,5% en consonància amb la pujada de l’IPC interanual del mes d’agost. En el cas de l’IBI residencial, la pujada és del 3,41%. És destacable també l’exempció de pagar la taxa del clavegueram als beneficiaris del PIRMI i noves bonificacions a famílies nombroses especials (més de 5 fills). Aquestes tindran una rebaixa del 90% de l’IBI si els ingressos familiars són de fins a 18.000 euros i del 70% si el tram d'ingressos es entre 18.000 a 24.000 euros.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem