La vaga dels escombriaires, pendent d'una nova reunió amb l'Ajuntament

Els treballadors demanen que l'Ajuntament pressioni a la concessionària del servei de la neteja viària

Els treballadors de la neteja viària de Sant Cugat mantenen la possibilitat de convocar una vaga indefinida a l'espera d'una nova reunió amb l'Ajuntament la setmana vinent. Aquest divendres, els representants dels empleats han lliurat a l'equip de govern la documentació sobre les sancions i acomiadaments injustificats que haurien rebut per part de la concessionària del servei, Valoriza.

Aquesta setmana, els treballadors de Valoriza havien acordat convocar una vaga indefinida a l'espera de la reunió d'aquest divendres amb l'Ajuntament. Tot i això, ara han decidit donar una setmana més per veure si la situació es pot arreglar: "És una prova que no és una vaga contra l'Ajuntament, sinó contra l'empresa. Els hi fem confiança"; ha explicat el delegat d'UGT a Valoriza, Eusebio Arellano,

Ara, els serveis jurídics de l'Ajuntament estudiaran la documentació i valoraran quina possibilitat d'actuació té. Arellano demana que "l'Ajuntament pari els peus a l'empresa". Sobre la reunió d'avui, el delegat d'UGT no és ni optimista ni pessimista: "Hem vist una actitud que no ha sigut dolenta. Ja els hi hem dit que tot depèn d'ells".

Què demanen a l'Ajuntament

Segons Arellano, la convocatòria definitiva de la vaga depèn de l'actitud de l'Ajuntament i la pressió que faci a l'empresa concessionària perquè retiri les sancions "injustificades" i es retracti dels acomiadaments realitzats. El delegat d'UGT és contundent: "Han de dir a l'empresa que si no compleixen amb els treballadors, els retiraran la concessió".

I és que segons Arellano, Valoriza es va comprometre el 2011, quan va guanyar el concurs, a mantenir la plantilla i les condicions dels treballadors. Així mateix també ho va fer l'alcaldessa, Mercè Conesa, segons sindicat.

Els treballadors de Valoriza denuncien que l'empresa els està sancionant empleats de manera injustificada i que ha acomiadat treballadors també sense motiu, un d'ells que portava un any de baixa. "L'empresa vol rebaixar la plantilla i els salaris", assegura Arellano.

Nou conflicte laboral

No és l'únic conflicte laboral dels treballadors de la neteja viària des que Valoriza es va fer càrrec de la concessió el 2011 per 6,6 milions d’euros anuals per un termini de 10 anys més dos de prorrogables.

Des d’un bon inici va ser una concessió polèmica, ja que TMA va portar el concurs als tribunals i el procés va estar aturat durant un temps. I durant els quatre anys que Valoriza fa que gestiona el servei, no han faltat els conflictes amb els treballadors.

El maig del 2013, després de mesos de reivindicacions, els empleats de Valoriza van convocar una vaga indefinida denunciant que no rebien els diners que els pertocava per salari. L’aturada va durar vuit dies, quan els treballadors van acordar amb l’empresa renunciar al 2,9% de l’IPC que els corresponia del 2012, a més del 50% de la paga de benefici que es percep per cada any treballat.

Però els conflictes no es van aturar allà i l’octubre del mateix any, un centenar de contractats per Valoriza van assistir al Ple municipal per reclamar de manera pública que la concessionària de la neteja viària els abonés una nòmina que no havien cobrat. En definitiva, quatre anys en què els treballadors han empitjorat les condicions laborals i les reivindicacions han estat contínues.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem