Els treballadors de la neteja viària, decidits a tramitar la vaga indefinida dilluns

Els treballadors de la neteja viària de Sant Cugat presentaran dilluns al Departament del Treball el document per convocar la vaga

Els treballadors de Valoriza, empresa encarregada de la neteja viària de Sant Cugat, tenen decidit convocar oficialment la vaga indefinida aquest dilluns, dia 15 de juny. Els tràmits necessaris portarien a començar la vaga dels escombriaires a partir del 26 de juny, segons explica al TOT el delegat d'UGT a Valoriza, Eusebio Arellano, que afirma que dilluns aniran al Departament de Treball.

Tot i això, Arellano assegura que les negociacions amb l'Ajuntament seguiran fins al dia 26. Si el consistori garanteix per escrit la retirada de les sancions i la reposició dels treballadors acomiadats, principals demandes, els empleats de Valoriza no aniran a la vaga. "Confiem en l'Ajuntament i hi seguirem confiant, però no en l'empresa", apunta Arellano.

A més, els treballadors de Valoriza s'estan plantejant manifestar-se aquest dissabte, dia 13 de juny a l'Ajuntament, durant la constitució del nou Ple Municipal i la presa de possessió del càrrec dels 25 regidors. Els empleats estan a l'espera d'una carta del govern municipal per decidir si es concentraran o no. Arellano afirma que el consistori s'hauria de comprometre per escrit a sancionar l'empresa per les sancions als treballadors i els acomiadaments per tal de no manifestar-se aquest dissabte.

Sancions i acomiadaments

La reivindicació dels treballadors de Valoriza fa dies que s'allarga i les principals demandes són la retirada de les "sancions injustificades" que l'empresa ha posat a empleats, la marxa enrere en els acomiadaments i la millora de la maquinària, que els treballadors denuncien pel seu mal estat i el perill que suposa.

Arellano ha recordat que el contracte de Valoriza posava com a condició el manteniment dels llocs de treball i que l'alcaldessa, Mercè Conesa, també s'hi va comprometre. "L'Ajuntament pot sancionar l'empresa per incompliment de contracte", ha afegit. Precisament aquesta és una de les demandes dels treballadors: "Per què l'Ajuntament no sanciona l'empresa?".

Segons Arellano, des d'inici d'any l'empresa ha posat una vintena de sancions i fa uns dies va acomiadar un treballador que portava un any de baixa.

Concessió equivocada

Les reivindicacions dels treballadors de Valoriza van sorgir tan bon punt Valoriza va guanyar el concurs del servei de neteja viària el 2011 (6,6 milions d’euros anuals per un termini de 10 anys més dos de prorrogables). I Arellano té clar que "l'Ajuntament no hauria d'haver apostat mai per aquesta empresa" i apunta que hi ha moltes empreses catalanes que podrien fer aquest servei i que no calia anar a Madrid a buscar una gran empresa.

A més, el delegat d'UGT denuncia que l'empresa no vol parlar amb ells, tot i que la setmana passada l'Ajuntament assegurava que havia aconseguit convocar una reunió entre les dues parts: "No ens hem assegut amb l'empresa perquè no es volen reunir amb nosaltres".

"Ens estan convidant a anar a la vaga", finalitza.

Concessió polèmica

No és l'únic conflicte laboral dels treballadors de la neteja viària des que Valoriza es va fer càrrec de la concessió el 2011 per 6,6 milions d’euros anuals per un termini de 10 anys més dos de prorrogables.

Des d’un bon inici va ser una concessió polèmica, ja que TMA va portar el concurs als tribunals i el procés va estar aturat durant un temps. I durant els quatre anys que Valoriza fa que gestiona el servei, no han faltat els conflictes amb els treballadors.

El maig del 2013, després de mesos de reivindicacions, els empleats de Valoriza van convocar una vaga indefinida denunciant que no rebien els diners que els pertocava per salari. L’aturada va durar vuit dies, quan els treballadors van acordar amb l’empresa renunciar al 2,9% de l’IPC que els corresponia del 2012, a més del 50% de la paga de benefici que es percep per cada any treballat.

Però els conflictes no es van aturar allà i l’octubre del mateix any, un centenar de contractats per Valoriza van assistir al Ple municipal per reclamar de manera pública que la concessionària de la neteja viària els abonés una nòmina que no havien cobrat. En definitiva, quatre anys en què els treballadors han empitjorat les condicions laborals i les reivindicacions han estat contínues.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem