Quintana: “La massa del bon pa no es pot fer i fornejar el mateix dia”

Testimonis de santcugatencs que treballen de nit

Durant els últims anys hem vist com a Sant Cugat s’han multiplicat els forns de pa. Nous establiments i segurament nous clients ens demostren que el bon pa està de moda. L’art del pa el coneix perfectament en Javier Quintana, un forner de 39 anys que fa més de 20 anys que es dedica a l’ofici de posar-nos el pa a taula. Si més no, preparar-lo. Tothom sap que els forners treballen de nit. Han de tenir el pa a punt a primeríssima hora del matí i això vol dir començar la jornada laboral quan la majoria de gent encara dorm. 

Ell treballa actualment al taller de pa Serrajòrdia, al costat de l’estació de Sant Cugat, i la seva jornada laboral comença cada dia a les quatre de la matinada. “Em llevo a dos quarts de tres, però no em molesta especialment perquè ja hi estic molt acostumat”, explica. “Era molt pitjor abans, que començava a les nou de la nit i acabava a les set del matí”. De fet, pensa que l’actual és un horari molt bo perquè plega al migdia i, després de la sagrada migdiada, té tota la tarda lliure per estar amb la seva família. Això sí, s’ha acostumat a dormir poc.

Son i feina

“Cap a dos quarts de deu, el meu fill i jo anem a dormir. Jo en tinc prou dormint quatre o cinc hores si ho combino amb les migdiades”. L’altres secret de Quintana són els caps de setmana, que acumula hores de son i carrega les bateries pels dies de feina. Per molt dur que pugui semblar, ell està encantat amb la seva professió. “M’encanta el que faig i no vull canviar ni de feina ni d’horari perquè sé que començar a les nou i les deu de la nit és molt pitjor”. A més, segons ell el secret del bon pa és preparar la massa al matí, deixar-la reposar i posar-la al forn de matinada. “Obrim la botiga a les 6.30 i hem de tenir el pa ja fornejat. Perquè sigui possible, hem d’haver preparat la massa el dia anterior”. 

Aquesta entrevista forma part del reportatge Santcugatencs que treballen de nit. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem