Sant Cugat és la població catalana amb més instal·lacions de plaques solars

En només un any, la instal·lació de plaques solars a Sant Cugat es va triplicar

Sant Cugat es manté com la població de tot Catalunya amb més instal·lacions fotovoltaiques per l'autoconsum. La ciutat va tancar el 2023 amb un total de 2.775 instal·lacions de plaques solars, segons l'Institut Català d'Energia. Això vol dir que hi ha més autoconsum a Sant Cugat que a ciutats molt més grans com Barcelona, l'Hospitalet o Sabadell. 

La quantitat de cases unifamiliars (al voltant de 9.000) i l'elevada renda de la ciutadania (és la ciutat més rica) són dos dels motius que fan que Sant Cugat lideri aquest rànquing, tot i no ser una de les ciutats més grans del país. A tot Catalunya hi ha un total 102.241 instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum: això vol dir que el 2,7% del total es troben a Sant Cugat.

Sant Cugat va ser pioner en la instal·lació de plaques solars a Catalunya. El 2018, a la ciutat es van impulsar 118 instal·lacions d'autoconsum de fotovoltaiques, mentre que a tot el país en van ser 418. És a dir, una de cada quatre instal·lacions van ser a Sant Cugat.

El boom de les plaques solars

L'evolució de l'autoconsum posa de manifest l'explosió que es va viure a partir de 2022. Els preus de l'energia es van disparar a conseqüència de la guerra a Ucraïna i els tipus d'interès eren molt baixos. Això vol dir que els préstecs per fer la inversió d'instal·lar les plaques tenien pocs interessos. Un context al qual s'hi han d'afegir les bonificacions en l'IRPF o en l'IBI, que a Sant Cugat arribaven al 50% durant cinc anys. 

Més info: Acord per desencallar les bonificacions a les plaques solars a Sant Cugat

Tot plegat va fer disparar les instal·lacions. El 2021, a Sant Cugat es van fer 328 instal·lacions. El 2022, van créixer fins a les 938 i el 2023 es van situar en les 990. En un any es van triplicar. A Catalunya es va passar de 12.746 instal·lacions el 2021 a 39.042 el 2022. 

Fre a l'autoconsum

Tot i això, ara el sector està patint un retrocés molt important. Ja als últims mesos de 2023, la instal·lació de plaques solars va caure de manera important. Per una banda, el preu de l'electricitat ha tornat a baixar. A més, els tipus d'interès s'han disparat i els interessos dels préstecs han augmentat. Durant l'últim trimestre de 2022 es va col·locar a Catalunya 13.200 instal·lacions d'autoconsum, mentre que en el darrer trimestre de 2023 en van ser 8.306. 

Una prova d'això són les dificultats que estan vivint empreses del sector, com HolaLuz i Solar Profit, en una situació límit. 

Ara, les comunitats de veïns

Més enllà d'aquesta realitat, des de fa uns mesos s'està posant el focus en les instal·lacions d'autoconsum per les comunitats de veïns, ja que s'entén que en cases unifamiliars s'està arribant al màxim. En el cas de Sant Cugat, l'Ajuntament ha augmentat les bonificacions de l'IBI per aquelles comunitats que es posin plaques solars.

Més info: Canvis en les bonificacions per plaques solars i famílies nombroses a Sant Cugat

I és que les xifres són molt evidents: de les 2.775 instal·lacions que hi ha a Sant Cugat, només 36 són d'autoconsum compartit. Tot i això, l'interès està pujant: el 2022 es van posar 11 instal·lacions comunitàries, mentre que el 2023 en van ser 21. Tot i això, una dificultat amb la qual es topen aquests projectes són els impediments que posen les empreses distribuïdores, tal com denuncia el sector.

Més info: Els instal·ladors de plaques solars critiquen les traves que posen les distribuïdores

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem