Preguntes i respostes sobre els canvis tarifaris del transport públic

La T-10 deixa d'existir com a tal i passar a ser la T-Casual

Aquest 1 de gener entren en vigor les noves tarifes i títols que ha establert l'Autoritat del Transport Metropolità en el sistema de transport públic, incloent els Ferrocarrils de la Generalitat. Hi ha canvis de preus i alguns títols de transport que canvien de concepte, com la T-10 i la T-Mes. Aquests són els punts principals:

Més info: La T-10 puja de preu i canvia de nom, mentre que la T-Mes i la T-Jove s'abarateixen

Quines targetes desapareixen?

La T-10 i la T-Mes deixaran d'existir com a tal i es canvien per la T-Casual i la T-Usual. La 50/30 (cinquanta viatges en trenta dies), la 70/30 (setanta viatges en trenta dies) i la T-Trimestre també desapareixen.

Què és la T-Casual?

Substitueix la T-10 i serà un títol de transport de deu viatges. Serà unipersonal. Incrementa de preu: la T-10 d'una zona costava fins ara 10,20 euros i passarà a costar-ne 11,35. La de dues zones s'incrementarà de 20,10 a 22,40. Es podrà seguir utilitzant per transbords, com la T-10.

Es podrà compartir la T-Casual?

A diferència de la T-10, la T-Casual serà unipersonal. Això vol dir que si una parella o una família viatja plegada no podran utilitzar una única T-Casual, ja que només es podrà picar una vegada. Però no és de caràcter personal, és a dir, la podran fer servir diverses persones però en moments diferents.

 

Fins quan es podrà utilitzar l'antiga T-10?

L’actual T-10 passarà a ser unipersonal a partir de l’1 de gener i es podrà utilitzar fins al 29 de febrer. És a dir, es podrà seguir utilitzant dos mesos més, però sense compartir-la en el mateix viatge. Aquells usuaris que disposin de títols no exhaurits i no vulguin utilitzar-los com a unipersonals podran acudir als Punts d’Atenció, on es procedirà a la devolució de l’import pel nombre de viatges no usats.

Què és la T-Familiar?

Després de les crítiques rebudes per la desaparició del format de la T-10, l'ATM va anunciar dies després la creació de la T-Familiar, amb 8 viatges per 10 euros i una validesa de 30 dies, que entrarà en vigor a partir de l'1 de març. La podran utilitzar més d'una persona al mateix moment.

Què és la T-Usual?

És el títol que sustitueix la T-Mes i té viatges il·limitats durant 30 dies. És de caràcter personal i només la podrà fer servir la mateixa persona, ja que va associada a un DNI. El preu es redueix al voltant d'un 25%: la d'una zona passarà de 54 a 40 euros i la de dues zones, de 72,70 a 53,85.

Fins quan es podrà utilitzar la T-Mes?

Es podrà utilitzar fins a la seva data de caducitat, com la T-Trimestre o la T-Jove.

 

Surt més a compte la T-Usual o la T-Casual?

A la Zona 1, la T-Casual surt més a compte si es fan menys de 36 viatges al mes o 9 a la setmana. Si es fan 36 o més viatges al mes surt més a compte la T-Usual. Abans, la T-Mes sortia més a compte que la T-10 a partir dels 53 viatges al mes.

Què és la T-Grup?

Nova targeta multipersonal que permetrà fer 70 viatges en 30 dies. La podrà utilitzar més d'una persona al mateix moment i està pensada per grups, com escolars, esportius... El preu d'una zona és de 79,45 euros.

Per què s'han fet aquests canvis?

L'objectiu de l'ATM era simplicar els títols del transport públic metropolità i premiar els usuaris habituals, amb la rebaixa de preu de la T-Usual (antiga T-Mes) i la T-Jove. Es busca fidelitzar més els usuaris. D'altra banda, es penalitza l'usuari esporàdic amb l'encariment de la T-10 i el fet que passi a ser unipersonal i l'increment del bitllet senzill.

Com canvien els preus?

1 zona

 

2 zones

 

I la T-Mobilitat?

La T-Mobilitat és el futur del sistema tarifari i haurà de transformar l'actual model. Acumula anys de retards i l'últim anunci és que el 2021 començarà a entrar en funcionament en proves. S'eliminaran les zones i cada usuari tindrà una targeta de plàstic o una aplicació al mòbil, tot recarregable. Es pagarà per quilòmetres recorreguts i es bonificarà aquells usuaris que més utilitzen el transport.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem